U Slatini održan 30. „Sabor igre”

U okviru obeležavanja hramovne i seoske slave Velike Gospojine, u Slatini je održan tradicionalni trideseti „Sabor igre”.

Nakon što je povodom praznika Uspenja Presvete Bogorodice odslužena Sveta Liturgija, u Slatini je otpočela ova značajna manifestacija jubilarnom desetom Izložbom pčelarske opreme i proizvoda domaće radinosti.

Ovogodišnji jubilarni „Sabor igre” otvorio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, koji je tom prilikom istakao da je to jedna od manifestacija sa najdužom tradicijom na teritoriji grada Bora, te da je stoga veoma bitna za očuvanje kulture i tradicije ovih krajeva.

Aleksandar Milikić

„Uvek na ovako lepim događajima molim mlade ljude, decu, ali i roditelje, bake i deke da nastave da čuvaju tradiciju, korene, jezik, kulturu jer je to sve veoma bitno za jedan narod. Upravo su ovakvi sabori ogledalo toga koliko se u Boru ulaže u kulturu i koliko se vodi računa o tradiciji. Veoma sam srećan što večeras vidim ovoliki broj mladih ljudi, dece koja su tu u narodnim nošnjama i koja će večeras pokazati igre i pesme. Nije ovo jedina manifestacija na teritoriji grada Bora. Mi smo veoma poznati u Srbiji po nizu kulturnih događaja. Bor je multinacionalna sredina, ovde imamo šarenolikost u svemu, a to je naša prednost i treba to da pokažemo i mi ovde jedni drugima, ali i onima koji sa strane dođu u Bor”, istakao je gradonačelnik.

Ova kulturna manifestacija, čija je važnost posvedočena time što ove godine obeležava 3 decenije postojanja, prema rečima predsednika Saveta mesne zajednice Slatina Vojkana Pavlovića, ima za cilj da se učesnici iz raznih sredina okupe, druže i razmene iskustva i specifične odlike svog kulturnog nasleđa.

Vojkan Pavlović

„Potrudili smo se da obezbedimo veoma dobar program za ovaj jubilarni trideseti Sabor igre, tako da svi meštani Slatine, svi građani Bora i okoline mogu da vide lepote tradicionalnih igara i pesama iz raznih krajeva Srbije.  Zahvaljujem se svim organizatorima, Gradskoj upravi, Centru za kulturu, kao i kompaniji Ziđin, jer bez njihove pomoći ne bismo mogli ovo da izvedemo. Nadam se da su svi uživali u programu jer ova manifestacija ima veliki značaj za očuvanje kulture i tradicije. Večeras su ovde bili naši najmlađi naraštaji koji će i u budućnosti čuvati naše narodne igre i pesme od zaborava”, naglasio je Pavlović.

Prepoznavši značaj manifestacije za očuvanje kulturne baštine ovog, ali i drugih krajeva Srbije, kompanija „Srbija Ziđin Majning” podržala je i ove godine „Sabor igre” i desetu Izložbu pčelarske opreme i proizvoda domaće radinosti u Slatini.

Jan Minghui

„Izuzetno nam je drago što mesna zajednica Slatina i meštani ovog borskog sela ovaj veliki verski praznik obeležavaju tradicionalnim Saborom igre i izložbom pčelarske opreme, a posebno nam je drago što kompanija ima priliku da svoje društveno odgovorno poslovanje predstavi upravo pomažući organizaciju događaja kojima se tradicionalne kulturne vrednosti i običaji čuvaju od zaborava. Drago nam je što je deseta izložba pčelinje opreme okupila veliki broj izlagača iz zemlje i inostranstva, a posebno nam je drago što je Sabor igre i ovog puta izuzetno posećen i što se selo Slatina pokazalo kao izuzetan domaćin. Mi ćemo naravno nastaviti da pomažemo organizaciju ovog događaja, za koji smo ove godine izdvojili više od milion dinara, ali i da ulažemo u razvoj infrastrukture, obrazovanja, sporta, ali i u  sve druge oblasti razvoja i u borskim selima kao i u gradu”, rekao je Jen Minghui, zamenik generalnog direktora kompanije Srbija Ziđin Majning.

U tradicionalnoj igri i pesmi, ove godine takmičila su se KUD „Branko Miljković” iz Gadžinog Hana, KUD „Mladost” iz Porodina, KUD „Branislav Nušić” iz Skobalja, KUD „Dr Raša Lazarević” iz Živice, KUD „Radost” iz Beogradam kao i Centar za nematerijalno kulturno nasleđe „Koreni” iz Zaječara.

Nakon završeta takmičarskog dela, publika je bila u prilici da uživa u nastupu Duvačkog orkestra „Danijela” iz Požege.

Organizatori tridesetog „Sabora igre” u Slatini su Ustanova „Centar za kulturu grada Bora”, Mesna zajednica „Slatina” i KUD „Branko Olar” iz Slatine, pod pokroviteljstvom grada Bora.