U Srbiji potvrđen prvi slučaj obolelog od korona virusa

U Srbiji je zabeležen prvi slučaj korona virusa, potvrdio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lonačar na vanrednoj konferenciji za medije.

Foto: DarkoStojanovic / pixabay.com

Reč je o muškarcu od 43 godine, koji se dobro oseća, nema tegobe, i boravio je u više navrata u Budimpešti, a trenutno je zbrinut u bolnici u Subotici, rekao je ministar.

On je dodao da je pacijent osetio tegobe, bio odgovoran, javio se lekaru  i samoizolovao se, a nadležne službe stupile su u dalji rad, uzete su analize  svih osoba koje bile u kontaktu sa pacijentom i njihovi rezultati očekuju se u toku dana.

Lončar je više puta ponovio da nema nikakvog razloga za paniku, da je pojava virusa bila pitanje sata i da je nerealno da ima zemlje bez korone.

On je zamolio gradjane da se pridržavaju preporučenih mera, i da bi, iako nema mesta strahu i panici, muškarci stariji od 70 godina trebalo da smanje izloženost i da se zaštite.

Lončar je rekao da bi svi ministri zdravlja iz Evrope trebalo da zauzmu zajednički stav koji bi sprovodile sve zemlje, a da će dok do toga ne dodje, Srbija poštovati sve što kaže struka, Svetska zdravstvena organizacija i primenićemo iskustva drugih zemalja, saznaćemo koja su sredstva bila najdelotvornija.

Ministar zdravlja pozvao je gradjane da imaju poverenja u zdravstveni sistem i lekare koji su ceo život uložili da bi reagovali kad se ovako nešto desi.

Odgovarajući na pitanja novinara Lončar je rekao da ovo pitanje ne treba politizovati, da ni jedna odluka neće biti doneta iz političkih već samo iz stručnih i zdravstvenih razloga i da struka ne može da zavisi od toga da li su raspisani izbori ili nisu, te da će na prvom mestu biti  zdravlje gradjana.

Epidemiolog Predrag Kon istakao je da je prvi slučaj virusa nova, ali očekivana situacija te da će u novoj situaciji daleko više biti angažovane epidemiološke službe koja će detaljno analizirati ljudi koji su bili u kontaktu sa obolelim i oni će biti ili pod nadzorom ili u karantinu.

Kon je na konferenciji za novinare rekao da se mora razumeti da zaraženi ne mogu raditi niti deca ići u škole, a da lekarski timovi treba da se pripreme za rad u izolaciji, da bi sačuvali pre svega sebe.

Infektolog Mijomir Pelemiš takođe je pozvao gradjane da ne stvaraju paniku, da je važno što je pacijent otkriven na vreme i nije u teškom stanju.

On je istakao da, iako je posle nedavne konferencije za novinare bilo komentara da je zdravstveni sistem Srbije neozbiljan, to nije tačno već samo nisu želeli da seju strah, a da je sve spremno za odgovor na korona virus.
(Beta)