U srednjim školama u Boru mesta za 450 učenika prvog razreda

Četiri borske srednje škole u ponudi ove godine imaju 15 obrazovnih profila i ukupno 450 mesta za upis budućih srednjoškolaca.

Mašinsko-elektrotehnička škola u tri područja rada – mašinstvo i obrada metala, elektrotehnika i saobraćaj mesta ima za 180 učenika.

Po 30 mesta ima za četvorogodišnje obrazovne profile: Administrator računarskih mreža, Elektrotehničar računara, Mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, Mašinski tehničar motornih vozila i Tehničar drumskog saobraćaja. Na trogodišnjem smeru Vozač motornih vozila mesta ima za, takođe, 30 učenika.

Gimnazija „Bora Stanković“ upisuje ukupno 90 učenika. Na društveno-jezičkom smeru 60 i prirodno-matematičkom 30.

Ekonomsko-trgovinsku školu moći će da upiše 90 učenika u četiri obrazovna profila. Po 30 mesta ima na četvorogodišnjem školovanju za buduće Ekonomske i Turističko-hotelijerske tehničare. Na profilima Kuvar i Trgovac, čije školovanje traje tri godine, mesta ima za po 15 đaka.

Foto: Bor 030 – arhiva

Tehnička škola će odlukom Ministarstva prosvete moći da upiše 90 učenika u prvi razred školske 2020/2021. godine. Mesta ima za po 30 učenika na smerovima Rudarski i Hamijsko-tehnološki tehničar, kao i Operater za obradu metala (trogodišnje obrazovanje).

Konkursom za upis učenika u prvi razred srednje škole u Republici Srbiji za škole čiji je osnivač republika predviđen je i upis 12 učenika Školu za osnovno i srednje obrazovanje „Vidovdan“. Po šest učenika će moći da se obrazuje za bravara i konfekcijskog šivača.

Budući srednjoškolci će 17, 18. i 19. juna polagati testove iz srpskog jezika, matematike i kombinovanog test više predmeta. Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 23. juna, a konačni pet dana kasnije, nakon čega đaci popunjavaju liste želje. Prvi upisni krug je 8. i 9. jula