U sredu protest borskih privrednika

Udruženje preduzetnika grada Bora najavilo je za sredu 31. mart miran protest ispred Gradske uprave grada Bora nezadovoljni protivepidemijskim merama države kojima je ograničeno poslovanje mnogih uslužnih delatnosti.
Ugostiteljski objekti, ali i zanatske i uslužne delatnosti, pored zdravstvenih radnika koji već godinu dana rade u crvenoj kovid zoni, pretrpeli su najteži udar pandemije virusa korona. Osim što mesecima praktično i nemaju zaradu, a uredno plaćaju sve doprinose, sve češće podležu novim protivepidemijskim merama i zatvaranju.

Uz osnovne troškove zakupa, komunalije, račune za utrošenu električnu energiju, grejanje, osnovna sredstva za rad, mnogi ističu da posluju na ivici egzistencije. Mnoge od radnji su već zatvorene ili u statusu mirovanja širom Srbije. Sa druge strane prehrambene i trgovinske radnje su stalno pune i često u njima boravi i više od dozvoljenog broja ljudi.

Vlasnici radnji uslužnih delatnosti i ugostitelji kažu da ih najviše ljute dvostruki aršini jer su njihovi objekti nepravedno etiketirani kao leglo zaraze, a redovi u Lidlu, svakodnevni i posebno oni u vreme akcija – iako to realno jesu, država i ne vidi kao potencijalno mesto širenja kovida.

„Poštovani sugrađani, kolege, komšije, prijatelji, pozivamo vas da u sredu 31. marta u 15 časova prisustvujete mirnom protestu ispred Gradske uprave Bor. Godinu dana se žrtvuju iste delatnosti, bez skoro nikakve pomoći države i to nikako nije u redu.

Na ivici egzistencije su ne samo ugostitelji već i frizeri, fotografi, muzičari, dekorateri… Dođite, podržite, da makar vide koliko je nas u ovom gradu u velikom problemu“, navodi se u pozivu na protest Udruženja preduzetnika Grada Bora.

Predstavnici privrednika sastali su se prošle nedelje sa gradonačelnikom Aleksandrom Milićem. Na sastanku je postignut dogovor o paketu pomoći Grada Bora preduzetnicima vrednom 2,8 miliona dinara.

„Kako su naši preduzetnici oslobođeni plaćanja komunalnih taksi za prva dva meseca u ovoj godini, ta mera će biti produžena na još četiri meseca, a takođe biće oslobođeni plaćanja zauzeća javnih površina za 99 odsto. To znači da će grad Bor za ukupno šest meseci direktno pomoći privredi sa 2,8 miliona dinara„, kazao je Milikić.