U subotu narandžasto upozorenje u istočnoj Srbiji – očekuju se kiša praćena grmljavinom

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je za subotu narandžasti meteo alarm za područje istočne Srbije.

U Boru se u toku noći između petka i subote očekuje se prodor hladnog fronta koji će doneti kišu, pljuskove, grmljavinu, osetniji pad temperature.

RHMZ je zbog očekivanih obilnih padavina proglasio naranžasto meteo u pozorenje za istočnu Srbiju.

„Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, navodi se u objašnjenju narandžastog meteo alarma.

Za Beograd, Šumadiju, Pomorovlje i zapadnu Srbiju proglašen je crveni meteo alarm, dok je u ostatku zemlje narandžasti.

„U toku večeri i noći na zapadu i severu, a sutra i u ostalim krajevima jaki očekuju se pljuskovi sa grmljavinom (od 20 do 30 litara po metru kvadratnom za kratak vremenski period), gradom i olujnim vetrom. Najveća verovatnoća za obilne padavine je u zapadnim i u centralnim krajevima Srbije, oko 60 litara po metru kvadratnom za 24 sata, lokalno i više“ stoji u najnovijem saopštenju Republičkog hidrometeorološkog zavoda objavljenom oko podneva.

RHMZ poručuje građanima da se često informišu o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika, kao i da slede naredbe i savete nadležnih državnih službi.