U subotu u Boru peti Festival nauke „Timočki naučni tornado“

U subotu, 5. novembra, u borskoj Osnovnoj školi „3. oktobar“ održaće se peti Festival nauke „Timočki naučni tornado“. Učešće na ovogodišnjem Festivalu nauke u Boru uzeće više od trideset obrazovnih i naučnih institucija, firmi i organizacija.

mikroskop

U periodu od 10 do 14 sati biće organizovani različiti naučni programi u cilju promovisanja prirodnih i tehničkih nauka kod dece i mladih, buđenja interesovanja za ove nauke i predstavljanja nauke na zanimljiv i privlačan način.

Ova tradicionalna manifestacija se organizuje u okviru programa „Profesionalna orijentacija“ kako bi se učenicima skrenula pažnja i na mogućnosti koje pružaju prirodne i tehničke nauke, kao i u cilju promovisanja koncepta održivog razvoja.

Ove godine „naučnu čaroliju“ priređuje 530 učenika i studenata i 130 odraslih kroz preko 250 ogleda, demonstracija, prezentacija i kvizova.

Glavna tema festivala je „Tragom čoveka do reka“, prema projektu koji je podržalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije, a biće zastupljene i druge teme iz hemije, biologije, fizike, matematike, ekologije, geografije, medicine, informatike, rudarstva…

Učešće na festivalu „TNT“ najavilo je više od trideset obrazovnih i naučnih institucija, firmi i organizacija iz Bora, Zaječara, Negotina, Knjaževca i Aleksinca.

Organizatori su Tehnički fakultet u Boru, Tehnička škola Bor , Osnovna škola “3. oktobar“ Bor , Društvo mladih istraživača Bor i Fondacija „Dr Berislav Ristić Berko“.