U subotu u Zlotu zbor građana, tema izgradnja mini-hidroelektrana na rekama istočne Srbije

U subotu, 4. januara u bioskopskoj sali u centru sela Zlot biće održan zbor građana sa temom izgradnje mini-hidroelektrana (MHE) na rekama istočne Srbije.

Meštani Sumrakovca i Zlota nedavno su održali protesni skup na međi dva sela, nedaleko od mesta gde je na Zlotskoj reci počela izgradnja jedne od 13 planiranih MHE na teritoriji opštine Boljevac i grada Bora.

Okupljenima se tada obratio odbornik u Skupštini grada Bora Milivoje Miki Janošević koji je ocenio da je „nedopustivo“ da oni koji su direktno pogođeni izgradnjom MNE nisu konsultovani, a ni upoznati sa planom izgradnje i uticajem na životnu sredinu. On je tada najavio održavanje zbora, a putem društvene mreže Fejsbuk uputio je još jedan poziv svima da se odazovu borbi za očuvanje reka.

„Pozivam sve građane da u subotu u 12 sati dođu u Zlot, da svi zajedno jako i jasno kažemo STOP mini-hidroelektranama i zaštitimo sve reke istočne Srbije. One su prirodno i Božije bogatstvo i niko nema pravo da bilo šta uradi na štetu prirode“, kazao je Janošević.