U susret prazniku: Rudari traže bolje uslove rada i veće plate

0
714

U Srbiji je trenutno zaposleno oko 22.000 rudara. Oni će i ove godine 6. avgusta obeležiti svoj praznik nadajući se većoj plati i bezbednijem radnom mestu.

Prosečna mesečna plata rudara u Srbiji je između 40.000 i 80.000 dinara, u zavisnosti od radnog mesta, a sindikati kažu da bi njihove plate trebalo da budu i iznad 1.000 evra, ako se uzme u obzir značaj te profesije i uslova u kojima rade.

Država je započela tenderski postupak za pronalaženje strateškog partnera Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor i podizanje tog giganta, najavila otvaranje novih rudnika i oživljavanje celog rudarskog sektora, kao i povećanje njegovog učešća u BDP-u zemlje sa oko 1,5 na 3,5 do pet odsto.

Sećanje na rudare u Senjskom rudniku

Dan rudara se, inače, obeležava u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada je u Senjskom rudniku, prvoj i najstarijoj jami u zemlji, koja je sada u sastavu Rembasa, počeo štrajk zbog loših finansijskih i radnih uslova rudara. Štrajkači su se tada izborili za bolji položaj i skraćenje radnog vremena.

Neposredan povod štrajku u Senjskom rudniku te godine, pola veka nakon pronalaska i početka kopanja uglja u Senju, bilo je “otpuštanje sa posla trojice radničkih aktivista”.

Za devet dana štrajka, navode hroničari tog vremena, rudari Senjskog rudnika su “izborili povratak na posao dvojice otpuštenih radnika, skraćenje radnog vremena i besplatan olaj za osvetljenje”.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović je rekao Tanjugu da je taj štrajk u stvari pokazao da su rudari jedinstvena organizacija i da svojom snagom mogu da se izbore za boljitak.

Sindikati se danas bore, kako je rekao, pre svega za veću bezbednost i zdravlje na radu, s obzirom da rudari rade u veoma teškim i opasnim uslovima.

Ističe da je najvažnije da se rudarima obezbedi sigurna atmosfera, da uvek mogu živi i zdravi da se vrate kući svojim porodicama.

“Broj smrtnih i teških povreda na radu se ne smanjuje u rudarskom sektoru, iako su doneti kvalitetni preduslovi odnosno zakoni. Važno je, takođe, da rudari zbog teškog rada imaju dobru zaradu, koje bi morale da idu preko 1.000 evra. Oni kopaju rudu i da nema rude, kao baznog elementa od kojeg se pravi sve drugo, ne bi bilo ni sveta”, kaže Vujović.

U toj sindikalnoj organizaciji ukazuju i da bi u razgovorima sa nadležnim ministarstvom rudarima koji idu u penziju trebalo obezbediti isti tretman kao i svim drugim radnicima.

Objasnio je da se trenutno rudarske penzije, zbog beneficiranog radnog staža, obračunavaju na efektivno radno vreme, koje je kod rudara manje od običnog efektivnog radnog vremena i da je zato njihova penzija nešto manja.

Rudari u Srbiji imaju beneficirani radni staž i na godinu dana dobijaju beneficiju šest meseci zbog teških uslova rada.

Srbija ima rudarske aktivnosti na oko 250 eksploatacionih polja, a istraživanja se obavljaju na oko 130 eksploatacionih polja.

Kako je najavljivano, u Srbiji bi do 2020. godine trebalo da bude otvoreno sedam rudnika, sa otvaranjem nekoliko hiljada radnih mesta.

Reč je o rudnicima bakra i zlata u okolini Bora, zatim rudnika litijuma kod Loznice, Majdani kod Krupnja i Ljubovije, zatim rudnika kamenog uglja Jerma kod Pirota, kao i rudnik olova i cinka kod Bosilegrada i rudniku bornih minerala u Baljevcu kod Raške, ali i otvaranju površinskih kopova.

(Bor030 / Tanjug)

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime