U susret Rok kampu za devojčice dijalog u Boru 22.oktobra

Uz podršku Umetnobila, Karavan Sređivanje dvorišta organizuje 22.oktobra u 13 sati na Platou Doma kulture u Boru, dijalog o slučaju Rok kampa za devojčice, o polazištima i dometima prvog takvog projekta u ovom delu Evrope koji je nakon opsežne pripreme izveden tokom leta 2017. u organizaciji FEMIX-a.

Učesnici dijaloga u Boru su: Jelena Miletić, profesorka istorije umetnosti (Ekonomsko-trgovinska škola u Boru), Maša Peruničić, aktivistkinja i antropološkinja (FEMIX), Olga Boškov, aktivistkinja i studentkinja antropologije (Rok kamp za devojčice), Violeta i Dragan Stojmenović, roditelji jedne od učesnica Rok kampa za devojčice (Bor), Dejan Kožul, novinar (K.U.P.E.K. Beograd), Virdžinija Đeković, menadžerka u kulturi (Tačka komunikacije/Asocijacija NKSS Beograd) i učesnice i mentorke Rok kampa za devojčice. Moderatorka je Irena Ristić (Hop.La! Beograd) .

Namera organizatora ove diskusije, koja nosi naziv „Bubnjevi u noći“ po prvoj izvedenoj drami Bertolda Brehta, je da ispitaju ima li, u kojoj meri i pod kojim uslovima za njih mesta na kulturnoj i muzičkoj sceni Srbije.

“Mogu li žene biti bubnjarke, basistkinje, kompozitorke i autorke? Ko im to brani i na koji način? Šta umetnice/i i radnice/i u kulturi mogu učiniti da se mehanizmi eksploatacije, utemeljeni u rodnoj diskriminaciji i stereotipijama, ukinu? Nakon što je Odbor za standardizaciju srpskog jezika SANU odlučio da “stavi tačku” na korišćenje rodno senzitivnog jezika pri imenovanje zanimanja i titula ženskih osoba, Karavan Sređivanje dvorišta odlučio je da o tome, između ostalog, porazgovara sa mladim muzičarkama, aktivistkinjama, profesorkama i borkinjama iz Bora”, navode u Asocijaciji Nezavisne kulturne scene Srbije (NKSS), koja ovu diskusiju organizuje u saradnji sa lokalnim partnerima.

Cilj serije dijaloga, koje je u okviru platforme „Sređivanje dvorišta“ Asocijacija NKSS inicirala ove jeseni, je da pokaže šta akteri u kulturi mogu učiniti protiv različitih vidova društvene segregacije i diskriminacije, kao i na koji način se indukovane podele mogu posmatrati u kontekstu tržišnog diktata.

Dijalozi se, inače, organizuju u formi plenuma na glavnim gradskim trgovima i u drugim javnim prostorima. Tematski su usmereni na razumevanje uloge nezavisnih kulturnih delatnika u procesima odlučivanja i kreiranja javnih politika koje se tiču kulture, obrazovanja i informisanja.

Inače, prvi Rok kamp za devojčice u ovom delu Evrope održan je prošlog avgusta u dečjem odmaralištu “Šuplja stena” na Avali. Učestvovale su 32 devojčice od 10 do 14 godina starosti koje je osam aktivnih rok muzičarki učilo komponovanju, pisanju tekstova, osnovama sviranja, ali i spremanju za svoj prvi koncertni nastup.

U okviru Rok kampa za devojčice radionice instrumenata vodile su mlade muzičarke i kantautorke sa domaće scene, koje su se priključile projektu sa velikom željom i entuzijazmom da podstaknu novu generaciju rokerki. Za bubnjeve su bile zadužene Selena Simić (bendovi Nemesis, Raskid13 i Goatmare and the Hellspades) i Tamara Tasić (bend Balkanska lavina), koje su tokom 2015. vodile radionice bubnjeva za devojčice u nekoliko gradova. Odsek za gitaru predvodila je Tijana Milivojević (Nemesis) i kantautorka Nađa Vračarić, a radionicama bas gitare bavila se Anja Tvrtković (Nemesis, NoYz?) sa Jelenom Mihić (Random). Marija Nikolić (Horkestar, bend Sane Garić / Xanax) i Isidora Dimić (ex Goatmare and the Hellspades) vodile su odsek klavijature.