„U svetu mašte” – prva zbirka pesama desetogodišnje Une Mitić predstavljena u OŠ „Dušan Radović”

Una Mitić je učenica četvrtog razreda Osnovne škole „Dušan Radović” koja je juče u svečanoj sali škole koju pohađa, predstavila svoju prvu zbirku pesama „U svetu mašte”.

Inspiraciju za pisanje pesama, koje su sabrane u zbirku od 32 pesme je, kaže desetogodišnja Una Mitić, našla u prirodi.

„Motivisalo me je sve oko nas i htela sam da to pokažem svima, pa sam rešila da napišem jednu zbirku pesama. Moj tata je u mladosti mojoj mami pisao pesme i zato sam svoju prvu zbirku pesama posvetila njemu”, kaže Una.

Osim što ima izvanredan talenat za pisanje pesama, Una isto tako lepo ume i da predstavi, odnosno odrecituje svoje pesme, pa smo tako bili u prilici da u Uninom izvođenju čujemo njenu pesmu „Ko ume da se raduje, ima čemu da se raduje”.

Ko ume da se raduje,

ima čemu da se raduje.

Jer ovaj svet je lep,

kao i najlepši cvet.

 

Jer ptica peva,

a ne drema.

Potok žubori

i to svako voli

 

A radovati se može svako

i to je barem lako.

Recept ću sada ja reći,

zato slušaj, nemoj uteći!

 

Samo pusti da te vetar nosi

i oseti toplinu u kosi.

Otvori oči širom.

kao i srce milom.

 

I prepusti se

i raduj se!

Jer radovati se može svako

i to je barem lako.

Osim što neguje talenat pisanja, Una je učenica drugog razreda Muzičke škole „Miodrag Vasiljević”, odsek flauta, a član je i Kulturno umetničkog društva Bor od svoje šeste godine.

Tako je sinoć u prostorijama svečane sale Osnovne škole „Dušan Radović” upriličeno literarno-muzičko veče na kojem su Unini drugari iz škole govorili stihove njenih pesama, a pojedinci su to ispratili muzičkim tačkama.

Direktorka Osnovne škole „Dušan Radović”, Sanja Bugarin kaže da je kolektiv veoma ponosan što ima takve talente u školi, kako kada je u pitanju muzička, tako i jezička umetnost.

„Ispred naše škole mogu da kažem da nam je izuzetno zadovoljstvo što imamo tako talentovane pisce, želimo Uni da nastavi da piše pisme i da objavi neku novu zbirku. Zahvaljujemo se izdavačkoj kući „Srpska kuća” za podstrek negovanja pisane reči i ljubavi prema pisanju”, poručuje Bugarin.

Nakon konkursa za Zbornik radova Kulturno-izdavačkog centra „Srpska kuća” iz Požarevca, na koji je učiteljica Mirjana Božić Kuzmanović prošle godine poslala nekoliko Uninih radova, ova izdavačka kuća je predložila da Una napiše svoju prvu zbirku pesama.

„Veoma sam ponosna na Unu i ovaj njen uspeh koji je i očekivan zato što je on građen četiri godine. Una je od samog polaska u školu, sve četiri godine, stvarala i pisala i ja joj želim da ova zbirka pesama bude samo prva u nizu”, naglašava Božić Kuzmanović.

Predlog da Una napiše svoju prvu zbirku pesama dao je Bratislav Golić iz Kulturno-izdavačkog centra „Srpska kuća”, koji par godina unazad prati njen rad.

„Ovo je istorijski momenat za ovu divnu školu koja neguje pisanu reč zato što je Una jedini i najmlađi pisac ove škole koja je objavila svoju zbirku pesama. Sarađujem gotovo sa svim osnovnim i srednjim školama, a sa OŠ „Dušan Radović” u Boru od 2009. godine i promovisali smo preko sto mladih pisaca, zahvaljujući direktorki koja sve to podržava, kao i prosvetnim radnicima koji sa njom rade. Zahvalnost dugujem i Uninoj mami, Maji koja joj je pružila veliku podršku”, ističe Golić.

Prema rečima Bratislava Golića, mnoga talentovana deca ne uspeju da svoj talenat pisane reči pokažu svetu jer za to nemaju podršku roditelja, što nije bio slučaj sa Uninom mamom, Majom Stevanović, koja je Uni bila velika podrška.

„Ja sam najposnosnija mama na svetu. Ovo je zaista za mene veliki uspeh. Ona je oduvek bila posebna, što samo može da se oseti i da se doživi. Od mene uvek ima podršku, ja sam njena senka”, kaže mama Maja.