U utorak moguća ledena kiša, upaljen narandžasti meteo alarm u istočnoj Srbiji

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je za utorak, 20. novembar, upozorenje zbog zbog moguće pojave ledene kiše na području istočne Srbije.

Foto: Bor 030 – arhiva

Meteorolozi u toku noći i sutra očekuju otapanje snega i nove kišne padavine, u većini krajeva od 20 do 30 mm.

Sutra ujutru i pre podne u istočnim krajevima kiša će se ponegde lediti na tlu, zbog čega je proglašen narandžasti meteo alarm.

Za Bor i okolinu predviđa se hladno vreme sa temperaturama između nule i jednog celzijusovog stepena.

„Prognozirane vremenske prilike mogu stvoriti probleme u lokalnom saobraćaju (moguća je blokada puteva), problemi u snabdevanju električnom energijom – moguće štete na prenosnim sistemima električne energije, povrede pešaka, oštećenja stabala u šumama, oštećenja stabala u parkovima i pojedinačnih stabala (lomljenje grana i drveća naročito u kombinaciji sa jakim vetrom). Nepovoljan uticaj taloženja i zaleđivanja na sisteme električne železnice, žičare, TV tornjeve i druge antenske stubove“, navodi se na sajtu RHMZ-a.

U opisu narandžastog meteo alarma navodi se da je ovakvo vreme opasno i da može da utiče na zdravlje ljudi i životinja, kao i da nanese materijalnu štetu.

„Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe“, poručuju iz RHMZ.