U utorak u hotelu „Jezero“ otvaranje izložbe slika sa kolonije „Zijin Art 2023“

Izložba slika nastalih u okviru likovne kolonije „Zijin Art 2023“ biće otvorena u utorak, 1. avgusta, u 20 časova, u hotelu “Jezero” na Borskom jezeru. Postavka koju čini 50 slika moći će da se pogleda do 10. avgusta svakoga dana od 10 do 20 sati.

Izložba je organizovana u sklopu projekta dve Ziđinove kompanije pokrenutog uoči Dana rudara Srbije sa namerom da se promovišu predeli Bora i Majdanpeka koji su jedinstveni po mnogo čemu. Iz tog razloga Ziđin planira da “Zijin Art” postane tradicionalna manifestacija.

Svoje poverenje organizatorima je ukazalo četrdesetak učesnika prve slikarske kolonije. Grupi od desetak Borana pridružili su se slikari i ljubitelji slikarstva iz Beograda, Niša, Zemuna, Čačka, Svrljiga, Negotina, Donjeg Milanovca, Majdanpeka i Kladova.

Odluka dve Ziđinove kompanije da najbolje radove, po izboru stručnog žirija, novačno nagradi, dala je poseban podsticaj i bila je dodatna motivacija učesnicima kolonije da odgovorno i savesno pristupe stvaralačkom radu.

Organizator likovne kolonije „Zijin Art 2023.“ dobio je od učesnika 50 slika rađenih tehnikom po izboru.

„Stilski različite, sa preovlađujućom ekspresijom do asocijativnog i apstraktnog izraza, slike su rezultat raznolikih likovnih poetika i senzibiliteta. Najbolji radovi poseduju izrazitu snagu, suvereno vladanje slikarskom površinom, svežinu, bogat kolorit i specifično viđenje i interpretaciju slikarskih motiva. To je početak formiranja likovne kolekcije i dobro ulaganje u budućnost, jer vrednost umetničkih dela protokom vremena uvek raste“, napisala je u recenziji, pored ostalog, istoričarka umetnosti, slikarka i keramičarka Slađana Đurđekanović Mirić.

Izložbu slika prati katalog „Zijin Art 2023“, koji je štampan u tiražu 200 primeraka.