U Zaječaru održan Međunarodni filozofski skup „Felix Romuliana”

Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana” održana je po 22. put u Zaječaru, a tema ovogodišnjeg skupa bila je „Savremena filozofija društva i budućnost ljudske zajednice”.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Ove godine se u zaječaru okupilo tridesetak filozofa iz Srbije, Severne Makedonije, Hrvatske, Bugarske i Rumunije.

Ovaj naučni skup otvorio je direktor Međunarodne filozofske škole „Felix Romuliana” prof. dr Milenko Bodin, a uvodno izlaganje je održao profesor Viorel Vizureanu sa filozofskog fakulteta U Bukureštu.

Predstavnik istočne Srbije i grada Bora bio je dugogodišnji profesor filozofije Ivan Vučković. On je kao gost učestvovao u diskusiji sa čuvenim profesorom Tatalovićem sa fakulteta političkih znanosti iz Zagreba u okviru predavanja o savremenim globalnim političkim tokovima.

„Predavanja su bila izvanredna i čast mi je bila da sam bio mali deo njih. Sledeće godine, nadamo se, spremamo i jedno iznenađenje koje bi ja trebalo da sprovedem u delo, ali o tom potom. Ukratko, naredne godine Međunarodna filozofska škola „Felix Romuliana” slavi 30 godina postojanja, a takvom tradicijom se ne može pohvaliti nijedan filozofski skup u regionu”, ističe Vučković.
Organizatori filozofskog skupa su Ustanova Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović” i Centar za primenjenu filozofiju i društvena istraživanja iz Beograda, a pokrovitelj je Grad Zaječar.