Đaci osnovnih škola na konkursu „Moja pravopisna majica“ pokazali kreativnost i duhovitost, među nagrađenima i učenice iz Bora

U okviru manifestacije „Mart, mesec srpskog jezika“, Podružnica društva za srpski jezik i književnost Borskog okruga organizovala je konkurs „Moja pravopisna majica“.

Konkurs je bio namenjen učenicima starijih razreda osnovnih škola, a učesnici su trebali da osmisle originalni natpis na majici kojim će ukazati na neku tipičnu pravopisnu grešku.

Od 128 pristiglih radova iz 12 škola, selekciona komisija u sastavu Marina Panić, Gordana Ostojić, Bojana Anđelić i Marija Zaputil ocenjivala originalnost natpisa, čitljivost i dizajn same majce.

Sofija Strainović iz borske škole „Dušan Radović“, Ignjat Pejčić iz OŠ „Vera Radosavljević“ iz Negotina, kao i Milan Milivojević i Milan Petrović iz majdanpečke škole „Velimir Markićević“ zauzeli su prvo mesto.

Drugo mesto na ovom konkursu ostvarili su Una Mitić iz škole „Dušan Radović“ u Boru, Teodor Stojić iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Kladovu i Ana Jović iz OŠ „Vera Radosavljević“ u Negotinu.

Treće mesto  podelili su: Lana MarilovićAnđelka Grasilović i Mihajlo Petković iz OŠ „Velimir Markićević“ u Majdanpeku, Neda Živković iz OŠ “Vera Radosavljević“ u Negotinu , kao i Nela Dragić iz Osnovne škole „Stanoje Miljković“ iz borskog Brestovca.

Učenici su nagrađeni diplomama, personalizovanim šoljama sa idejnim rešenjima njihovih majica, blokčićima i knjigama.

„Osnovni cilj aktivnosti bio je skrenuti pažnju na brojne pravopisne greške i uticati na njihovo smanjenje razvijanjem kritičkog mišljenja i funkcionalnog znanja. Konkurs je potvrdio veliku kreativnost učenika, originalnost ideja i njihovu ogromnu visprenost i duhovitost“, kažu organizatori.