Udovički: Ograničiti zapošljavanje na lokalu

Potpredsednica vlade Kori Udovički izjavila je da novim propisima treba ograničiti rast zapošljavanja u lokalnim samoupravama.

Kori Udovički / Foto: www.mc.rs
Kori Udovički / Foto: www.mc.rs

Prema njenim rečima, potrebno je i omogućiti bolje popunjavanje radnih mesta tamo gde je to zaista neophodno.

Udovički je rekla za TV Pink da najviše problema u lokalnim samoupravama ima zbog „šume propisa“ u kojima ima suviše nelogičnosti koje su „često kočnica za mnoge stvari“.

Komentarišući propise koje treba menjati u lokalnim samoupravama, ona je istakla da se mora uvesti zabrana dodatnog zapošljavanja u lokalnim samoupravama, jer to ne možemo da izdržimo, ali i propisati bolje upravljanje javnom svojinom na osnovu Zakona o javnoj svojini.

Ona je navela da je pred državom veliki posao uvođenja, ranije predviđenog, programskog budžetiranja lokalnih samouprava koji predviđa transparentnost trošenja novca.

„Jedini način da se to dovede u red jeste da se uvede planiranje“, istakla je Udovički, objašnjavajući da će lokalne samouprave morati u budžetima jasno da naznače koje programe i sa koliko novca će finansirati.

Udovički je navela da to neće tako brzo biti jasno i vidljivo za građane, već da je potrebno vreme da opštine i gradovi nauče da „budžetiraju“ i da je potrebno strpljenje da nauče to dobro da rade.

„Sledeće godine bi trebalo da imamo nešto što će ličiti na to i već u 2016. godini možemo da očekujemo da njihovi budžeti budu racionalniji“, dodala je potpredsednica vlade.

(Tanjug)