Udruženje „Glasno za omladinu“ na treningu u Makedoniji

Vladimir Stojičević, predsednik Udruženja „Glasno za omladinu“ bio je jedan od 3 predstavnika Srbije na internacionalnom treningu Roma past and present through forum theater.

Foto arhiva: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

U periodu od 30. avgusta do 4. septembra u Strugi, u Makedoniji, pored četiri predstavnika iz Srbije, gde je jedan od njih bio i Vladimir Stojičević ispred UG „Glasno za omladinu“, učesnici treninga bili su i mladi iz Mađarske, Crne Gore, Litvanije, Slovačke, Češke, Poljske, Hrvatske, Albanije, Makedonije, Grčke i Španije.

Kroz forum teatar, učesnici iz različitih zemalja predstavili su probleme sa kojima se Romi danas suočavaju i razgovarali o načinima na koji bi se oni mogli rešiti. Takođe, predstavnici različitih zemalja nešto više čuli su i o njihovoj prošlosti, te o golgotama holokausta.

Na treningu i u razgovoru sa nama, Vladimir Stojičević osvrnuo se na status nacionalnih manjina u Boru i Srbiji.

„Poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda, kao i zaštita manjina, najvažniji je faktor stabilnosti, bezbednosti i demokratskog razvoja svake države. Prava nacionalnih manjina moraju se poštovati, ali isto tako ne smemo dozvoliti da zbog pozitivne diskriminacije nacionalnih manjina ugrozimo pravo većinskog stanovništva“, rekao je Vladimir u razgovoru za Bor030.