Udruženje “Izbor postoji” uputilo pitanja Ekološkoj inspekciji o aerozagađenju u Boru

0
772

Udruženje građana “Izbor postoji” poslalo je dopis Ekološkoj inspekciji Borskog okruga zbog aerozagađenja u gradu Boru i okolnim selima.

Pozivajući se na javne podatke sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine Republike Srbije (SEPA) iz ovog udruženja su konstatovali da je koncentracija sumpordioksida u Boru u pojedinim delovima dana višestruko veća od dozvoljene.

Ekološkoj inspekciji postavljeno je pitanje koje su korake, po službenoj dužnosti, preduzeli kako bi sprečili aerozagađenje.

Takođe, inspekcija je upitana koliko je bilo službenih poseta kompaniji Serbia Zijin Bor Copper i da li su iz ove kompanije dobili odgovor kada će problem sa zagađenjem biti rešen.

Udruženje “Izbor postoji” pitalo je “da li zakoni Republike Srbije o graničnim vrednostima emisije sumpordioksida i ostalih “zagađujućih materija” važe i za strane kompanije, u ovom slučaju većinskog vlasnika bivšeg Rudarsko-topioničarskog basena Bor”.

U dopisu je udruženje navelo da će “u slučaju da ne dobije odgovore od inspekcije kontaktirati nadležna republička tela”.POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime