Udruženje za borbu protiv dijabetesa „Plavi istok” doniralo aparate za merenje glikemije borskoj bolnici

Udruženje za borbu protiv dijabetesa „Plavi istok” doniralo je internom odeljenju Opšte bolnice u Boru 200 aparata za merenje glikemije.

Aparati za merenje šećera u krvi koje je Udruženje „Plavi istok” doniralo Opštoj bolnici u Boru su, prema rečima interniste endokrinologa, doktorke Branislave Radosavljević, među najkvalitetnijim i mnogo će im značiti u radu.

„Mnogo puta do sada pokazalo se da lokalna samouprava i Udruženje „Plavi istok” misle na naše pacijente, posebno na dijabetičare. Imamo mnogo pacijenata koji ne mogu sebi da priušte ovakav aparat, a kontrola šećera u krvi je najznačajnija za njih”, objašnjava dr Radosavljević.

Direktorka Opšte bolnice u Boru, doktorka Ana Golubović Spasojević kaže da joj je drago što su donacije postale učestale jer su borksoj bolnici preko potrebne.

„Svaka donacija nam znači, mala, velika, kao i pomoć lokalne samouprave koja je uložila preko 400 miliona dinara u naš zdravstveni sistem za kupovinu medicinskih aparata koji su bili veoma potrebni našoj bolnici. Nadam se da je ovo početak jedne bolje budućnosti borske bolnice”, naglašava dr Golubović Spasojević.

Aparati za merenje glikemije koje su donirali Opštoj bolnici u Boru su, kaže predsednik Udruženja za borbu protiv dijabetesa „Plavi istok”, Dejan Todorović, neophodni pacijentima koji imaju šećernu bolest.

„Vrednost donacije iznosi oko 270 hiljada dinara. Zahvaljujemo se direktorki Opšte bolnice u Boru i doktorki Branislavi sa kojom imamo veoma dobru saradnju kada su u pitanju predavanja i edukacije u vezi sa dijabetesom. Takođe, želim da najavim da se, zahvaljujući Dijabetološkom savezu Srbije, u toku sledeće nedelje na Divčibarima održava kamp za decu obolelu od dijabetesa na kojem će učestvovati dvoje dece iz Bora. Cilj kampa je da se deca koja imaju dijabetes tipa 1 i koriste insulin osamostale kako bi mogla da funkcionišu dalje kroz život”, kaže Todorović.

U Boru ima četrdeset odmoro dece koja boluju od dijabetesa tipa 1, a dvoje njih će naredne nedelje otići na Dečji kamp Dijabetološkog saveza Srbije na kojem će usvajati i usavršavati veštine davanja insulina, pravilnog merenja glikemije, korekcije visokih i niskih vrednosti glikemije, usklađivanja fizičke aktinosti sa dejstvom insulina.