Udvostručen kapacitet prihvatilišta za napuštene životinje u Boru

Problem velikog broja napuštenih životinja koje godinama unazad predstavljaju opasnost po građane, užurbano se rešava. U okviru Javno-komunalnog preduzeća „3. oktobar“ udvostručeni su kapaciteti za prihvat životinja.

Sa dosadašnjih stotinak mesta kapacitet prihvatilišta je povećan na 220 mesta, a u planu je i izgradnja još jednog bloka sa još 200 mesta.

„Svesni ovog višedecenijskog problema i preduzimamo niz mera u cilju smanjenja broja napuštenih pasa i mačaka. U planu je izgradnja još jednog prihvatilišta za napuštene pse i mačke kapaciteta 200 mesta, kao i donošenje pravilnika kojim će se regulisati čuvanje pasa i mačaka. Moramo sprovesti represivnu politiku prema svima koji danas dovode u situaciju da nam se na ulicama razmnožavaju napušteni psi i mačke i moramo regulisati odnose neodgovornih i nesavesnih vlasnika prema svojim ljubimcima“, izjavio je gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić .

Gradonačelnik je podsetio da će grad Bor od nemačke organizacije ETN (Europäischer Tier-und Naturschutz e.V.) dobiti na poklon mobilnu veterinarsku ambulantu za sterilizaciju i kastraciju napuštenih pasa i mačaka.

„U narednom periodu biće pojačan rad na terenu i mobilnom ambulantom koju će Grad dobiti od nevladine organizacije iz Nemačke obezbediće se besplatna sterilizacija i vakcinacija vlasničkih pasa, što je prepoznato kao uzrok i žarište nastajanja ovog problema. Ovim merama koje će Grad sprovesti rešava se uzrok problema, a ne saniraju samo posledice, i siguran sam da će to u celini rešiti ovaj problem“, kazao je Milikić.

Stari blok prihvalitišta za napuštene životinje

U mere rešavanja ovog problema grad Bor je uložio 30 miliona dinara, a u planu je da bude uloženo još 20.

Procenjuje se da se na ulicama grada nalazi oko 1.000 napuštenih životinja.

U toku prošle godine za odštetu za ujede pasa građanima iz budžeta isplaćeno 90 miliona dinara.