Udvostručena proizvodnja sumporne kiseline

U Topionici i rafinaciji bakra za sedam meseci ove godine proizvedeno je 173.338 tona sumporne kiseline, što je dva i po puta više nego u istom periodu 2015. kada je dato 76.325 tona.

Fabrika sumporne kiseline
Rezervoari fabrike sumporne kiseline / Foto: Kolektiv (arhiva)

„I stepen iskorišćenja sumpora daleko je veći. Prema projektu „nove topionice“, on iznosi 98,5 procenata. A, do maja prošle godine, kada smo radili kombinovano sa starom fabrikom, iskorišćenje sumpor-dioksida dostizalo je tek 50 odsto, dok je ostalo padalo na grad i okolinu. Iz ovih podataka se vidi koliko je nova tehnologija omogućila ekološki čistu sredinu, bez zagađenja vazduha sumpor-dioksidom“, naglasio je Vladimir Janošević, zamenik direktora TIR-a za tehnička pitanja.

Stojadin Dodić, zamenik direktora TIR-a za ekonomska, pravna i opšta pitanja, dodao je da problema sa otpremom sumporne kiseline – nema.

„Imamo godišnji ugovor o plasmanu sumporne kiseline sa „Eliksir grupom“, tako da su mesečne zalihe optimalne i kreću se od 4.000 do 5.000 tona“, istakao je Do.

Planom proizvodnje TIR-a za ovu godinu predviđena je produkcija 400.000 tona sumporne kiseline, a do sada je ostvareno 81 odsto ove količine. Primera radi, 2014. završena je sa bilansom od 83.365 tona.

(Kolektiv)