Uhapšeni otmičari Aleksande Jovanović iz Bora

http://www.rts.co.yu/wupload/demo/mup911.jpgPripadnici MUP-a Srbije u saradnji sa borskom i zaječarskom policijom su u četvrtak, 8. novemba 2007. god. uhapsili osumnjičene za otmicu Aleksandre Jovanović, ćerke vlasnika firme "Albo", Nebojše Jovanovića.
 

Kliment I. zvanom "Đela" ili "Kopilan" (44) iz Zvezdana, opština Zaječar i Đorđe V. zvanom "Đokica" ili "Kempes" (43) iz Zaječara sumnjiče se da su u večernjim satima 11. oktobra 2007. god. kidnapovali Aleksandru Jovanović kako bi od njenih roditelja iznudili sumu od 1,5 miliona evra. Policija tvrdi da su pored osumnjičenih u otmici učestvovala još nekoliko nepoznatih osoba na čijem se utvrđivanju identiteta još radi. Kako je navedeno u saopštenju policije, otmičari su Aleksandru J. oteli i zatvorili u napuštenoj vikendici između sela Brestovca i Metovnice. Nakon dva dana zatočeništva su je bez otkupa oslobodili nakon čega su unutrašnjost kuće zapalili kako bi prikrili tragove.

Prilikom rasvetljavanja ovog slučaja otmice,  utvrđeno je da osumnjičeni već imaju kriminalne dosijee.

Kliment I. 22. jula 2005. godine, na teritoriji Republike Makedonije izvršio krivično delo razbojništva sa smrtnim posledicama nad Rešatom i Idrizom Zuberoski i da je u krivičnom postupku nadležni sud u Republici Makedoniji protiv njega izrekao višegodišnju kaznu zatvora a za njim takođe raspisao i međunarodnu poternicu. Zbog sklonosti ka vršenju najtežih krivičnih dela, koristio je modus promene ličnih podataka nakon izvršenja. Na teritoriji Republike Srbije, svoje prvobitno ime Goran Aranđelović, promenio je u Željko Ćosić, a po bekstvu iz Republike Makedonije 17. avgusta 2005. godine, promenio je ime u Kliment I. Između ostalog, izvršilac je i više krivičnih dela provalnih krađa, prevara, nanošenja teških telesnih povreda i posedovanje neregistrovanog oružja, za koja je i osuđivan na teritoriji Republike Srbije.

Đorđe V. je na teritoriji Zaječara, Bora i drugih mesta vršio krivična dela teških slučajeva razbojništva i krađa zbog kojih je izdržao višegodišnju kaznu zatvora. Krivična dela vršio je uz visok stepen upotrebe nasilja i na perfidan i bezobziran način.

Osumnjičenima je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati nakon čega će uz krivične prijave biti privedeni istražnom sudiji Okružnog suda u Zaječaru.