Uhapšen muškarac osumnjičen za utaju poreza

U koordiniranoj akciji Poreske uprave Srbije i MUP-a i po nalogu Višeg javnog tužioca, uhapšeno je odgovorno lice privrednog subjekta iz Zaječara zbog sumnje da je izvršio krivična dela zloupotrebe položaja odgovornog lica i poreske utaje, čime je oštetio budžet Srbije za oko 5,6 miliona dinara i pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko 18,8 miliona dinara.

Odgovorno lice je u periodu od oktobra 2012. do jula 2016. godine, zaposlenima izdavalo naloge za izvođenje građevinskih radova kod više fizičkih lica.

Ostvareni promet, zatim nije evidentirao u poslovnim knjigama i izbegao je obračun i plaćanje PDV-a i poreza na dobit pravnih lica u ukupnom iznosu od 5.581.943 dinara čime je izvršio krivično delo poreske utaje.

Potom je, deo naplaćenih novčanih sredstava u gotovini prisvajao za svoje potrebe, umesto da ih uplaćuje na poslovni račun i na taj način protivpravno pribavio korist za sebe i druge u ukupnom iznosu od 18.763.734 dinara.

Odgovorno lice je, uz krivičnu prijavu, privedeno Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru gde mu je, nakon saslušanja, određen pritvor do 30 dana, saopšteno je iz Poreske uprave.

(Tanjug)