Uhapšeni osumnjičeni da su varali ljude preko “Fejsbuka”, organizovali lažne nagradne igre poznatih brendova

0
1867

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za borbu protiv visokotehnološkog kriminala Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, uhapsili su šest osoba iz Šida i jednu iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivično delo neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake robe ili usluga.

Foto ilustracija / PixaBay.com

Uhapšeni D.D (1998) iz Beograda se sumnjiči da je organizovao šestoricu uhapšenih iz Šida da za novčanu naknadu, dovodeći u zabludu oštećene da učestvuju u nagradnoj igri poznatih brendova na društvenoj mreži “Facebook”, prikupljaju lične podatke građana.

Osumnjičeni T.M (1998), P.V (1972), B.N. (2000), Ž.B. (1997), G.A. (1993) i P.S. (1997), svi iz Šida, se terete da su u dužem vremenskom periodu na društvenoj mreži „Facebook“ objavljivali lažne nagradne igre privrednih društava i brendova „Huawei communications“, „IDEA Supermarketi“, „NIS Srbija“, „DIS hipermarketi“, „Кomercijalna banka“, „NLB banka“, „LIDL Srbija“, „ERSTE banka Srbija“, „ASUS Srbija“, „VITOROG“, „STIHL“, „DELHAZE“, „Maxi Srbija“, „Husqvarna-Products“, „FIAT Srbija“ i drugih.

Oni su, kako se sumnja, služeći se lažnim nagradnim igrama poznatih privrednih društava ili brendova od učesnika tražili da im dostave fotografije ili skenirani lični dokument, uglavnom lične karte ili pasoše, na kojima se vide njihove fotografije, adrese, brojevi telefona i drugi lični podaci u cilju dalje zloupotrebe ličnih podataka.

Poruke koje prevaranti šalju

Sumnja se da su na ovaj način neovlašćeno pribavili fotografije ličnih dokumenata od više hiljada građana.

Policija je prilikom pretresa stanova i drugih prostorija koje su osumnjičeni koristili pronašla i oduzela informatičku opremu koja je korišćena za izvršenje krivičnog dela, dva automobila marke „BMW“ i 7.620 evra.

Osumnjičeni su, uz krivičnu prijavu, privedeni nadležnom tužilaštvu.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime