Uhvaćeno 12 hiljada kradljivaca bakra u poslednjih 4 godina

Prema zvaničnim podacima, u poslednjih četiri godina je u borskom kombinatu uhvaćeno 12 hiljada osoba koje su pokušale da ukradu bakar. Oduzeto je 7,5 tona otpadnog bakra i 32 tone sekundarnih sirovina. Među lopovima se nalaze i radnici kombinata, kažu iz obezbeđenja „Zaštita“.

Za 9 meseci ove godine radnici specijalizovanog obezbeđenja kombinata „Zaštita“ uhvatili su blizu 2 hiljade lopova, a samo u toku dve noći oduzeli su 650 kilograma bakra i 260 kilograma anodnog mulja u kome ima zlata.

 

U krađu se sve čašće upuštaju maloletnici i trudnice koji ne podležu krivičnoj odgovornosti, a zatiču se i višečlane porodice, narkomani, alkoholičari, deca i odrasli – od sitnih lopova do pravih profesionalaca koji često rizikuju i život da bi stigli do strujnih kablova pod naponom. Iz njih vade bakar koji preprodaju po ceni od 250 dinara za kilogram.

 

Čuvari su često presretali kradljivce omotane i sa nekoliko desetina metara kablova težine i do 25 kilograma, a neki su ispod odeće nosili i do sedam kilograma zlatonosnog anodnog mulja.

Čuvari „Zaštite“ su takođe zapazili da kradljivci često bez ikakvog rizika seku i odnose i visokonaponske kablove kroz koje prolazi struja i do 12 hiljada volti. Reč je, kažu, o dobroj koordinaciji lopova izvan fabričkog kruga i onih koji su zaposleni u kombinatu.

Sve funkcioniše na vrlo prost način – fabrički lopovi javljaju „kolegama“ izvan preduzeća gde je najzgodnije da uđu u fabrički krug, a često im ostave i otvorena vrata ili odškrinut prozor.

 

Lopova ima najviše iz Bora, a uhvaćeno je nekoliko osoba iz Bujanovca i Subotice, pa čak i iz Makedonije i Bugarske.