Ujedinjena opozija Bora: Interes pojedinaca ispred interesa građana?

Ujedinjena opozicija Bora (UOB) održala je konferenciju za medije na kojoj je iznela je niz kritika na račun lokalne vlasti.

Foto: Ujedinjena opozija Bora

Ova politička opcija izražava sumnja da sve što se dešava u Boru dolazi iz „borske banke“ i Beograda, a gradska uprava navodno želje vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) sprovodi u projekte koji su, prema njihovom mišljenju, uglavnom u interesu pojedinaca.

Jedna od konkretnih primedbi opozicije odnosi se na prodaju građevinskog zemljištaiza Sportskog centra.

„Kako je moguće da 5 hektara ekskluzivnog građevinskog zemljišta na četvrtom kilometru (stadion FK „Rudar“ i okolina) bude prodato za manji od 65 ari zemljišta prodatog na mestu planiranom za izgradnju stambenih zgrada?!“, pitaju iz UOB.

Takođe se ističe slučaj ptice Feniks, koja je postavljena na krovu Doma kulture.

„Kako je moguće da do današnjeg dana tzv. ptica Feniks ruži krov Doma kulture, koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture, bude tamo bez ikakvog rešenja? A onda se nalaže rešenjem subjektima koji se nalaze u Domu kulture da istu skinu. Subjektima koji je nisu postavili“, kažu iz UOB-a.

Pored toga, spominje se zatvaranje dela Penzionerske ulice i parkinga bez projekta i saglasnosti nadležnog Zavoda, kao i nedostatak upotrebne dozvole za tu izgradnju.

Ujedinjena opozicija postavlja pitanje o korišćenju prostora u Domu kulture od strane privatnog preduzeća ŠRIF bez plaćanja zakupa, kao i o nedavno donesenom Planu lokacije za postavljanje muzejskih eksponata na otvorenom prostoru.

Osim toga, saopštenje ukazuje na zahteve Radne grupe sela Oštrelj, Saveta MZ Krivelj i potpisane peticije građana Šarbanovca koji se protive planovima vezanim za Trujkanov potok. Ovi zahtevi traže obustavu tih planova, ističući nedostatak informacija i netačne podatke.

„Savet MZ Krivelj traže kompletan moratorijum u svim oblastima na njihovoj teritoriji. Neozbiljnost, netačne informacije i neprofesionalni pristup u rešavanju njihovih problema doveli su do toga da su se pojavile tenzije između domicilnog stanovništva iz Šarbanovca i domaćina iz ugroženih sela“, navodi se u saopštenju.

Ujedinjena opozicija Bora smatra da je neophodno da odgovorni političari pruže odgovore na ova pitanja i preuzmu odgovornost za svoje postupke.