Ukidaju se vanredne kovid mere u Boru? Nadležni apeluju da se ne treba mnogo opuštati

Tim za higijensko – epidemiološke mere u Boru doneo odluku da se predloži ukidanje vanrednih mera na teritoriji Bora. Očekuje se konačna odluka Štaba za vanredne situacije.

„Imajući u vidu da na dnevnom nivou imamo mnogo manji broj novozaraženih, kao i da epidemiološka situacija tako nešto dozvoljava, doneli smo odluku da predložimo Štabu za vanredne situacije da se ukinu vanredne mere u Boru. Stručno operativni tim za higijensko – epidemiološke mere gradskog Štaba za vanredne situacije u Boru ocenio je da je situacija ohrabrujuća, ali da se ne treba nešto mnogo opuštati. Generalno, trenutna epidemiološka situacija na teritoriji Bora može se oceniti kao nesigurna, i to nakon dužeg perioda kada je bila nepovoljna“, rekla je Javorka Stankulić, načelnik Epidemiološke službe u Boru.

Trenutno u Boru ima 157 aktivnih slučajeva virusne infekcije, a na dnevnom nivou broj novozaraženih kreće se od 3 do 10 osoba.

„Iako je sveopšta situacija lakša, i dalje moramo da se pridržavamo mera, a to znači da maska i dalje mora da se nosi, kao i da se poštuje distanca. Ono što je najvažnije, to je da svako treba da primi vakcinu. Na području grada Bora prvu dozu vakcine primilo je 14.077 osoba, što je oko 36 % građana, a obe doze 11.250 osoba, što čini oko 30 % populacije u  Boru“, rekla je Stankulićeva, dodajući da to još uvek nije dovoljna cifra za kreiranje kolektivnog imuniteta.

Kako se čulo na konferenciji za medije, sada je vrlo bitno da se što više mladih osoba vakciniše. Precizirano je da za vakcinisanje mlađih od 18 godina nije potrebna saglasnost roditelja ili staratelja. Ujedno, potreban je i veći odaziv starije populacije za vakcinisanje u seoskim sredinama u Boru.

Goran Joksimović, direktor Opšte bolnice u Boru, rekao je da je u bolnici trenutno 16 pacijenata sa virusnom unfekcijom, od toga jedan pacijent je na mehaničkoj ventilaciji.

„Interno odeljenje više nije u kovid sistemu, tako da za sada imamo samo grudno odeljenje koje smo zadržali u kovid sistemu. Iako je situacija povoljnija, ne bi trebalo mnogo da se opuštamo. Sa druge strane, relaksiranje mera je potrebno i zbog zdravstveni hradnika koji treba da iskoriste godišnje odmore i da malo predahnu“, rekao je Goran Joksimović, čelni čovek Opšte bolnice u Boru.

Kako se čulo na konferenciji za medije, nadležni u Ministarstvu zdravlja obavestili su rukovodioce Opšte bolnice u Boru da, za sada, nije potrebno pripremiti novu ekipu medicinskih radnika koja je trebalo da ode na ispomoć u veće medicinske centre.

Štab za vanredne situacije u Boru trebalo bi na sutrašnjoj sednici da usvoji konačno ukidanje vanrednih kovid mera.