Ukinuta vanredna situacija u Srbiji, do sada 33 žrtve

Vlada Srbije ukinula je vanrednu situaciju na teritoriji zemlje, a premijer Aleksandar Vucić je zahvalio svim ministrima na angažmanu tokom prethodnih dana.

Sednica Vlade Republike Srbije / Foto: Tanjug
Sednica Vlade Republike Srbije / Foto: Tanjug

Članovi vlade jednoglasno su se izjasnili da ukidanje vanredne sitaucije, a premijer je predložio i da se na danasnjoj sednici usvoji i odluka da se pripremi poseban izveštaj za skupštinu i građane o merama preduzetim za vreme poplava.

Premijer je izjavio da teško vreme i situacija izazvana poplavama ne sme da bude alibi za odlaganje i otkazivanje bilo kakvih preuzetih obaveza i poručio da se što pre pripreme prioritetni zakoni.

„To što smo imali teške dane i siutaciju već deset dana ne sme da nam bude alibi za odlaganje ranijih obaveza i molim one sa kojima smo razgovarali o usvajanju prioritetnih zakona, a trebalo je da nacrti već budu podeljeni ministarstvima, da sa tim ne kasne“, rekao je Vučić.

On rekao da se ubrzano pripreme zakon o radu, kao i zakon o planiranju i izgradnji, o privatizaciji i o stečaju.

„Ne može vreme da stane, već moramo da pokažemo još veću posvećenost nego ranije“, rekao je Vučić.

Premijer je zahvalio svim ministrima koji su ozbiljno, vredno i posvećeno radili i zamolio da obaveze i rokove koje su dali poštuju.

„To što imamo tešku situaciju na terenu, i što ćemo morati da se bavimo i time, ali vaš molim da se sa još većom posvećenošću bavite ovim“, rekao je Vučić.

Ministar policije Nebojša Stefanović rekao je nešto ranije na sednici Štaba za vanredne situacije da postoje uslovi da se vanredna situacija ukine, ali da će ono ostati na snazi u dva grada i 16 opština gde je situacija takva da, kako je rekao, ne možemo potpuno da ga ukinemo.

Vanredna situacija ostaje u Šapcu i Sremskoj Mitrovici, kao i u opštinama Obrenovac, Ljig, Ub, Lajkovac, Osečina, Paraćin, Mionica, Svilajnac, Smederevska Palanka, Šid, Trstenik, Kosjerić, Bajina Bašta,
Krupanj, Mali Zvornik, Koceljeva, Vladimirci.

Ministrar Stefanović je naveo da je situacija osim klizišta u malom Zvorniku i još nekim opštinama stabilna, da ide ka normalizaciji osim u Obrenovcu gde je trećina opštine pod vodom situacija.

Prema njegovim rečima stvaraju se uslovi za povratak stanovništva rekao je Stefanović i dodao da nadležna ministarstva rade posao u svom domenu i daju instrukcije kako bi se sprečile neke neželjene posledice kao što su zaraze ili neke bolesti…

On je naznačio da će organi bezbednosti dati i nadalje svoj doprinos i učestvovati sa svim svojim sredstvima i da necxhe dozvoliti da se bilo šta desi.

Do sada su otkrivena 33 tela, od kojih je 13 žrtava utapanja, izjavio je Stefanović i dodao da su to pravi i istiniti podaci i odnose se na celu Srbiju.

„Vršimo obdukciju i za svaku će se raditi pojedinačno“, rekao je Stefanović.

(Tanjug)