Ukupan dug borskih javnih preduzeća veći od tri milijarde dinara

5
70

Na prvoj konferenciji za novinare predsednika Opštine Bor Aleksandra Milikića su, između ostalog, izneta dugovanja javnih preduzeća i ustanova za period od 1. januara do 30. juna tekuće godine. Obaveze svih javnih preduzeća iznose 3.101.146.350,68 dinara.

Milikić je izjavio da će rad lokalne samouprave biti potpuno javan i transparentan. Kao najbitniji problem izdvojio je dugovanje javnog sektora u Opštini Bor i rešavanje problema u JKP “Toplani” i “Vodovodu”.

“Imamo problem jer ne znamo šta javna preduzeća mogu da naplate, ali hoću da znam šta mi dugujemo, odnosno, šta duguju ta javna preduzeća i ustanove i šta za Opštinu Bor u jednom trenutku može biti kritično i u kom pravcu treba štititi interese Opštine Bor. Nije ovo ništa tako strašno jer ovo postoji već godinama i nažalost godinama na ovaj način funkcioniše. Moja obaveza je da ukažem realno na ovakve probleme”, rekao je Aleksandra Milikić. predsednik Opštine Bor.

Najveći dug od svih javnih preduzeća za prvu polovinu ove godine ostavarilo je JKP “Toplana” koje duguje 1.669.905.688,33 dinara. Njihova ukupna potraživanja iznose 649.245.154,44 dinara.

Ukupan dug JKP “Vodovod” iznosi 687.212.525,09 dinara, dok je njihovo potraživanje 649.245.154,44 dinara.

Od javnih ustanova najveće dugovanje napravila je Apoteka Bor koja do 30. juna ove godine ima neizmirene obaveze u iznosu od 431.816.770,94 dinara.

“Zahtevao sam od direktora javnih preduzeća da do svakog 15. u mesecu pošalju izveštaje o mesečnim prihodima, rashodima i obavezama koje su stvorene što će predstavljati javni podatak. Ne može da preduzeće posluje negativno, da ima velike gubitke a da kupuju nov nameštaj i kancelarijski materijal. Drugi glavni aspekt je šta će učiniti menadžmenti tih preduzeća za rešavanje ovakvih problema. Nije realno da imamo mnogo menadžera a malo izvršilaca. Nije realno da u Toplani i Vodovodu imamo problem sa brojem izvršilaca a da su kancelarije pune nekih operativaca. Nije realno da oni koji učestvuju u procesu proizvodnje imaju manje plate od drugih radnika koji vode administrativne poslove. Ovde Opština Bor jedini kontakt ima preko nadzornih i upravnih odbora i to moramo da rešimo”, dodao je Milikić.

5 KOMENTARA

 1. Evo ja imam predlog – posaljite im bataljon izvrsitelja kao uostalom kad saljete po jednog siromasnim porodicama.
  Drugi predlog – neka drzava otpise dugove kao u slucaju RTB Bor a?
  Treci predlog- neka Jorgovanka nastampa dinare koji nisu pokriveni evrima pa neka se da tim firmama da servisiraju dugove a posle krisom povecati akcize cene na malo poreze i pdv i ako treba lupiti po platama nastavnicima i penzionerima i tako dok ne unidjemo u Jevropu 2049.

 2. Predlog broj jedan- posaljite bataljon izvrsitelja u juris na ova javna preduzeca kao sto se i radi sa obicnim smrtnicima
  Predlog broj dva – otpisite dugove ovih preduzeca drzavnim aktom kao u slucaju RTB-Bor
  Predlog broj tri – Zamolite tetu Jorgovanku da krisom nastampa dinare da ne znaju ovi iz MMF i SveCke banke , pa
  dajte te dinare ovim javnim kucama da pokriju gubitke , a onda to nadoknadite iz povecanja pdf poreza akciza smanjenja penzija ili plata profama …pa da

 3. Predlog broj jedan- posaljite bataljon izvrsitelja u juris na ova javna preduzeca kao sto se i radi sa obicnim smrtnicima
  Predlog broj dva – otpisite dugove ovih preduzeca drzavnim aktom kao u slucaju RTB-Bor
  Predlog broj tri – Zamolite tetu Jorgovanku da krisom nastampa dinare da ne znaju ovi iz MMF i SveCke banke , pa
  dajte te dinare ovim javnim kucama da pokriju gubitke , a onda to nadoknadite iz povecanja pdf poreza akciza smanjenja penzija ili plata profama …pa da
  I ako mi i sad ne objavite komentar selim se na Istmediju

 4. Slatko se nasmejah, crni humor. Ma, jok, još bolje: postavite opet te iste inžinjere od kojih su neki i alkoholičari i kojima je budžetska inspektorka svojevremeno pustila krivične prijave po zapisniku o kontroli, pa bar nek unište sve do kraja. Halo raspitajte se malo ko su ti ljudi i kako su poslovali, bar to je lako, Ružica sve zna i ima zapisnike. Ne srljajte, kad vas javnost “oplete” zbog njih, ko će biti kriv? Jedno pravo domaćinsko ponašanje je trebalo još davno uspostaviti.

 5. ДА ЛИ СУ ПСЕТА БОЉА ОД ЉУДЕ? ОД СОСЕ ДА!

  Општина Бор је платила велики новац као оштета грађанима због уједа псе луталице (од 2009. године исплаћена је накнада од уједа пса, којих има око 3.500, од 97 милиона динара). Бор је неопходно да изгради простор за азил псета луталица, а има их превише. Пси су омиљени грађанима, тако је недавно председник искритиковао челника РТБ Бор Спасковског “…да борани више воле псе луталице него њега…”. Како је старачки дом изграђен пре око десет година, а није усељен до данашњег дана (можда се чекало да Соса буде његов први станар, све је могуће?), да се преуреди као стечиште за псе луталице, а да се посебна улога посвети челнику РТБ Бор. Он је изградио у граду зоо врт, а са простором за псета заокружиће своја благотворна животињска дела. С обзиром да му истиче мандат за генералног директора РТБ Бор, а има више услова за пензију, него што избацује из себе истине, а бога ми и зна све те језике, може бити анимални водић. На овај начин, биће испуњен све док физички може да обавља те улоге са животињама за те исте животиње.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here