UO RTB: Spaskovskom nije potrebna saglasnost za nova zapošljavanja

Upravni odbor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) „Bor” saopštio je danas da generalni direktor tog preduzeća Blagoje Spaskovski nije bio u obavezi da od Agencije za privatizaciju traži saglasnost za zaključenje ugovora o radu na neodređeno vreme.
rtb-logo-01

Kako su pojedini mediji objavili, Spaskovski je dan uoči izbora, 15. marta zaposlio 500 ljudi u RTB „Bor”.

„Prema informacijama i dokumentima koje su dostavila četiri preduzeća koja posluju u okviru RTB Bor Grupa, obaveštavamo da shodno članu 4. Pravilnika o načinu postupanja Agencije za privatizaciju po zahtevima za davanje saglasnosti, generalni direktor nije bio u obavezi da traži saglasnost za zaključenje ugovora o radu na neodređeno vreme za lica zaposlena u ovim pravnim subjektima”, navodi se u saopštenju Upravnog odbora.

Dodaje se i da Zakon o preduzećima i Zakon o privrednim društvima, ne propisuju da je u nadležnosti Upravnog odbora da daje odobrenje direktoru za zaključenje ugovora o radu.

„Predsednik UO će na prvoj narednoj sednici dati na usvajanje odluku o utvrđivanju uslova za bilo koji vid radnog angažovanja lica u RTB Bor Grupi”, stoji u saopštenju.

Od decembra 2013. predsednik UO RTB Bora je Boris Dragović, inače šef kabinbeta ministra finansija Lazara Krstića. Do njegovog dolaska RTB nije imao predsednika UO tri godine.

(Beta)