Uporni Borani protestvovali i sedmi put pod sloganom #1od5miliona [FOTO / VIDEO]

U Boru je sinoć održan sedmi u nizu građanski protest pod nazivom “Jedan od pet miliona”.

Okupljenim Boranima se na platou Doma kulture obratila Svetlana Anđelković profesorica iz Bora.

Ona je istakla da je petak nekada bio dan kada su se ljudi odmarali u krugu porodice, ali da je već mesec i po petak u Boru dan kada se nezadovoljni građani okupljaju kako bi sa istomišljenicima borili za bolji život u gradu i zemlji.

“U ovom gradu su sve institucija urušene, nažalost. Najveće posledice trpi obrazovni sistem i to će se jednog dana odraziti na celokupno društvo. Svi smo svesni šta se dešava u našim školama. Ja kao neko ko u školi radi trideset godina to najbolje vidim. Sa jedne strane školujemo ljude koji će otići iz ove zemlje, ostaćemo bez lekara, inženjera, stručnih lica. Oni koji ostanu biće jeftina radna snaga svima kojima je dozvoljeno da budzašto kupuju naša preduzeća, velike kompanije, rudna bogastva”, kazala je profesorica Anđelković.

Ona je dodala da protest nezadovoljnih neće stati sve, ali i pozvala druge da im se pridruže.

“Šetamo i nećemo stati dok ne budemo uvereni da su stvoreni uslovi za slobodne izbore na kojima će svako birati bez straha da ne bude ucenjen, uplašen ili potplaćen. Šetaćemo dok ne prestane partijsko zapošljavanje, bratsko nameštanje tendera, rasparčavanje onoga što je ostalo. Pozivam sve one koji još nisu pobedili strah da ga pobede i pridruže nam se, jednog mogu da polome ali kada nas je više ne mogu nam ništa”, poručila je Anđelković.

Zainteresovani su na štandu Saveza za Srbiju mogli da potpišu Sporazum sa narodom, koji je ponudila koalicija opozicionih stranaka.

“Sporazum predstavlja ugovor većeg dela ujedinjene opozicije sa građanima i koji predstavlja garant da ćemo bojkovati sve nivoe vlasti u kojima učestvuju odbornici i poslanici opozicije, da ćemo bojkovati izbore koji se organizuju u neregularnim uslovima, da ćemo oformiti tehničku Vladu u kojoj će biti stručnjaci, a ne partijski lideri i da će ta Vlada raspisati slobodne i poštene izbore na kojima će svako moći da glasa kako misli da treba”, rekla je Irena Živković, predstavnica Saveza za Srbiju.

Nakon obraćanja okupljeni su krenuli u protestnu šetnju ulicama Boška Buhe, 3. oktobar, Đorđa Andrejevića Kuna i Moše Pijade do Doma kulture.

Protesti nezadovoljnih građana se u Boru održavaju od 18. januara.