Upoznavanje čari virtuelnog letenja

Članovi aero kluba Smederevo, dugogodišnji prijatelji borskog aero kluba, će u subotu 24. novembra na svom aerodromu organizovati nesvakidašnju prezentaciju virtuelnog letenja i kontrole leta. Druženje sa pravim i virtuelnim pilotima je osmišljeno na potpuno zanimljiv način.

aero simulacijeZa jednu ovakvu temu potrebno je tri najbolja simulatora letenja (Flight Simulator 2004 ili X, Xplane 9 ili 10), nalog na www.ivao.aero i njihova klijent aplikacija za pilote, tj aplikacija za kontrolore. Sve ovo biće organizovano u prostorijama smederevskog aero kluba.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jZuXc3JSxGo&hd=1[/youtube]

Možda je prva asocijacija na reči Flight Simulator i Xplane – reč igra, što i jeste istina. To u suštini jesu igrice. Međutim gomila dodataka, prisustvo virtuelnog kontrolora letenja, kao i samo letenje i rad u kontroli letenja u mreži koja broji preko 23 hiljade članova iz celog sveta, što pilota, što kontrolora, je potpuno drugačije iskustvo. Tada ove igrice postaju pravi simulatori koji pružaju neverovatan osećaj realnosti.

Organizatori Milutin Pavlović ispred aero kluba, Đorđe Kosanović webmaster i Igor Kostadinović direktor Belgrade OIF-a su za samo mesec i po dana uspeli da u potpunosti realizuju svoju ideju.

Simulacija leta biće predstavljena u subotu, 24. novembra od 11 do 16 h. Ulaz je slobodan.