URS pokreće inicijativu da Bor dobije status grada

Predsednik Opštinskog odbora Ujedinjenih regiona Srbije (URS), Vladan Novović najavio je pokretanje inicijative za promenu postojećeg Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije, prema kojoj bi veće opštine kao što je Bor dobile status grada.

Vladan Novovic

Ovim povodom OO URS Bor izdao je saopštenje koje prenosimo u celosti:

Ujedinjeni regioni Srbije pokreću građansku inicijativu za promenu postojećeg Zakona o teritorijalnoj organizaciji Republike Srbije. Smatramo i verujemo da su postojećim zakonom zapostavljene opštine kao što je Bor koje moraju da dobiju status grada.

Grad je teritorijalna jedinica, koja predstavlja ekonomski, administrativni, geografski i kulturni centar šireg područja i ima više od 100.000 stanovnika. Izuzetno, kada postoje posebni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi, može se utvrditi da je grad i teritorijalna jedinica koja ima manje od 100.000 stanovnika. Mi smatramo da Bor to ispunjava i da postoje razlozi.

Bor je infrastrukturno zaokružena celina, pravo urbano naselje sa preko 90 % toplificiranih stanova, izgrađenom putnom i vodovodnom infrastrukturom. Najveći izvoznik sa ovog područija jeste Rudarsko topioničarski basen Bor i poslovanje te kompanije ima poseban značaj za celokupnu privredu ovog regiona.

Grad Bor može, u skladu sa zakonom, da obrazuje komunalnu policiju, obezbeđuje i organizuje vršenje poslova komunalne policije a može da obavlja i druge poslove i preuzme nadležnosti državne uprave. Takođe, može da osniva i svoje opštine a mi smatramo da sela kao što su Zlot i Krivelj moraju da imaju veće nadležnosti i ovlašćenja da učine bolji život svojim meštanima.

Smatramo da je inicijative o formiranju jedinstvenog Timočkog regiona ne uvažava zakonodavstvo republike Srbije u pogledu formiranih statističkih regiona koji bi vremenom prerasli u administrativne kao i činjenicu da bi jedini logičan region na ovim prostorima bio region Istočne Srbije, što je u skladu sa evropskim standardima i praksom.

Naša politika se zalaže za jake regione i smatramo da je mnogo efikasnije, u svakom pogledu, imati jake regione nego slabe okruge. Sadašnji okruzi su potpuno nefunkcionalne tvorevine, ono nisu deo lokalne samouprave niti deo teritorijalne organizacije Republike Srbije.

Potpise podrške, koje ćemo predati Narodnoj skupštini Republike Srbije, prikupljaćemo na štandu kod Doma kulture, u prostorijama stranke svakim radnim danom a pokrenućemo i sveobuhvatnu akciju preko društvenih mreža, navodi se u saopštenju URS-a.