Uručeno prvih 18 ugovora za obavljanje stručne prakse u Boru

Predstavnici lokalne samouprave i borske filijale Nacionalne službe za zapošljavanje podelili su danas ugovore za obavljanje stručne prakse. Ove godine, iz gradskog budžeta, izdvojeno 12 miliona dinara za zapošljavanje ili obavljanje stručne prakse za 36 nezaposlenih.

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić je, uručujući ugovore, naglasio da je za razvoj društva izezetno važno pružanje podrške mladim i talentovanim ljudima koji su na početku svoje karijere.

„Danas smo podelili 18 ugovora i drago mi je da su danas ovde sa nama dva mlada lekara, tehničari, pedagozi, vaspitači, ali i drugi profili. Na ovaj način novozaposlenima će ovo biti šansa da kroz sistem rada steknu nove veštine i znanja. Nastavićemo i naredne godine sa ovom dobrom praksom da zajedno razvijamo neke nove programe“, istakao je Milikić.

Marija Urošević nakon završenih master studija stručnu praksu obavlja u Centru za socijalni rad i kako kaže to joj je i zakonska obaveza. Ona nosi pozitivna iskustva gde ističe veoma dobru saradnju sa direktoricom ove ustanove, ali i sa kolegama. Tu su uvek da joj priteknu u pomoć kako bi joj preneli svoje znanje i iskustvo. Veruje da je ovo dobar početak njenog poslovnog putovanja koje je započela u svom rodnom gradu.

„Osamnaest praktikanata će svoju stručnu praksu obavljati kod sedam poslodavaca iz javnog sektora. Sa visokom stručnom spremom je njih sedmoro, isto toliko i sa srednjom, dok su četiri osobe sa višom stručnom spremom. Od opredeljenih 12 miliona dinara, u prvom krugu utrošeno je 6 miliona dinara. Početkom meseca septembra raspisaćemo još jedan javni poziv koji će biti namenjen javnom sektoru po osnovu kog ćemo angažovati još 20 nezaposlenih“, istakla je Lidija Načić, direktorka NSZ-a u Boru.

Pored ove mere Grad Bor je iz budžeta opredelio finansijska sredstva za javne radove i novo zapošljavanje u privatnom sektoru. Krajem juna meseca biće raspisan konkurs za samozapošljavanje gde će svaki preduzetnik koji pokrene sopstveni biznis dobiti 300 hiljada dinara. Kroz ovu meru biće uključeno 30 budućih preduzetnika.