Uskoro počinje kažnjavanje za prekoračenje prosečne brzine na autoputevima

Uskoro će početi sankcionisanje vozača koji prekorače srednju brzinu kretanja na autoputevima, koja je u Srbiji ograničena na 120 kilometara na čas, najavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

Projekat merenja srednje brzine kretanja vozila na autoputevima, koji sprovode Ministarstvo unutrašnjih poslova i Javno preduzeće „Putevi Srbije“ je u završnoj fazi.

Merenje se vrši na osnovu vremena prolaska kroz naplatne rampe.

U toku probne faze, vozači čija je srednja brzina kretanja veća od 120 kilometara na čas dobijaju na priznanici, odnosno fiskalnom računu, informaciju o tom prekoračenju, ali da ti prekršaji neće biti sankcionisani.

Rebić je naglasio da je ovaj sistem samo još jedan od načina kojima Ministarstvo unutrašnjih poslova nastoji da smanji broj žrtava saobraćajnih nezgoda i unapredi bezbednost na putevima u zemlji.

Prema njegovim rečima, u narednom periodu, na osnovu Zakona o bezbednosti saobraćaja koji propisuje da vozač može biti kažnjen ukoliko je prekoračio srednju brzinu, otpočeće se sa sankcionisanjem ovakvih vrsta prekršaja.

Rebić je objasnio da će policijski službenici zaustavljati vozače koji su prekoračili brzinu odmah na naplatnoj stanici ili će slati prijave na kućnu adresu.

„Putevi Srbije“ su u saradnji sa MUP-om, unapredili sistem naplate putarine, tako da on, pored svoje osnovne funkcije, može da dostavi i precizne podatke o vremenu pojavljivanja vozila na ulaznoj i izlaznoj naplatnoj stanici.

Na osnovu tih podataka, kako je objašnjeno, računa se vreme za koje je vozilo prešlo udaljenost između naplatnih stanica, odnosno srednja brzina vozila, koja će biti odštampana na fiskalnom računu prilikom plaćanja putarine.

„Na ovaj način ćemo uticati na promenu svesti kod vozača da brzinu prilagode važećim propisima i time sačuvaju i svoje i tuđe živote“, zaključio je direktor policije.

Neobeležena policijska vozila – presretači, fiksni i mobilni uređaji za merenje brzine kretanja vozila će ostati na autoputevima i beležiti prekršaje vozača koji u trenutku merenja prekorače dozvoljenu brzi od 120 km/h.

(Bor030 / Vlada republike Srbije)