Uslovi za jače igrače

0
12
RTBMenadžment Rudarsko Topioničarskog Basena "Bor" (RTB) zatražio je na sastanku s ministrom za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađanom Dinkićem da se novi tender za prodaju njihove kompanije, čije je raspisivanje najavljeno za 31. avgust, raspiše po drugačijim uslovima od prethodnog.

Umesto minimalnih 180, zahtevaćemo tokom pregovora sa prvorangiranim ponuđačem da obavezne investicije za obnovu rudarskih i metalurških kapaciteta RTB iznose 250 miliona dolara – otkriva za "Novosti" v. d. generalnog direktora borske kompanije Miodrag Conić. – Pored toga, tražili smo i da "ulaznica" za tender, umesto najavljena tri miliona, iznosi najmanje 10 miliona dolara, kako bi se eliminisali neozbiljni igrači, poput rumunskog "Kuproma".

Conić naglašava i da bi sa pobednikom na tenderu morali biti precizno definisani plan i dinamika investiranja, koja bi striktno morala da se poštuje. U suprotnom, automatski bi se pristupilo raskidu kupoprodajnog uguvora i ugovora o prenosu eksploatacionih prava.

Konkretno, do kraja investicionog ciklusa, koji je predviđen da traje četiri godine, u "Boru" bi morala biti izgrađena najsavremenija topionica, čiji bi rad bio u potpunosti u skladu sa strogim ekološkim normama koje propisuje domaće zakonodavstvo – podvukao je Conić. – Naš zahtev je i da budući vlasnik RTB, koji bi, ukoliko sve bude teklo po planu, u posed imovine borske kompanije trebalo da uđe početkom naredne godine, uz 4.520 radnika preuzme i blizu 200 zaposlenih iz naših fabrika armature, odlivaka, soli, fotohemikalija, auto-kozmetike i pogona za izradu dijamantskih krunica i istražnih radova, koje, ni posle tri aukcije, nisu dobile novog vlasnika.

Topionica i rafinacija bakra Bor - RTB

Akcije i otpuštanja
Predstavnici Jedinstvene sindikalne organizacije RTB, koji su se u sredu takođe sastali s ministrom Dinkićem, zahtevali su da se bivšim i sadašnjim radnicima borske kompanije isplate akcije.
Ministru ekonomije smo preneli i naš stav da je pogubno prodavati 100 odsto basenske imovine, kao i da ne pristajemo na dodatno otpuštanje radnika, budući da su u RTB do sada već sprovedena tri kruga socijalnog programa tokom kojih je preduzeće napustilo blizu šest hiljada zaposlenih – istakao je predsednik JSO RTB Dragan Aleksić.

 
(Večernje novosti) 

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here