Usvojen Akcioni plan reorganizacije RTB Bor

0
36

Vlada Srbije usvojila je Akcioni plan reorganizacije “Rudarsko-topioničarskog basena Bor (RTB) Bor u restrukturiranju” zahvaljujući kome bi ovaj basen trebalo da se tehnološkim i organizacionim promenama postavi na još zdravije osnove za uspešno poslovanje.

Akcioni plan usvojen je na jučerašnjoj sednici Vlade.

Cilj reorganizacije je finasijski „zdravo” preduzeće, koje će biti sposobno da u budućnosti samostalno posluje”, navodi se u pisanom odgovoru Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja dostavljenom Tanjugu.

“Polazne osnove za sprovođenje reorganizacije u stečaju su neograničena solidarna odgovornost svih preduzeća iz Grupe, istovremenost postupka i komplementarnost unapred pripremljenog plana reorganizacije za četiri preduzeća u sastavu RTB-a: “Rudarski basen Bor”, “Rudnik bakra Bor”, “Rudnik bakra Majdanpek i “Topionica i rafinacija”.

U reorganizaciji bi se, takođe, trebala sprovesti “konverzija potraživanja države, državnih poverilaca i dela potraživanja komercijalnih poverilaca u kapital, delimično izmirenje komercijalnih poverioca kroz reprogram duga, koji će biti u skladu sa planom poslovanja društva a koje će biti formirano u postupku reorganizacije spajanjem uz osnivanje pomenuta četiri preduzeća”.

“Država formira radne grupe koje će se operativno baviti aktivnostima sa ciljem učestvovanja u pripremi i sprovođenju reorganizacije, a preduzeće je i dalje u restrukturiranju”, ističu u tom ministarstvu.

RTB Bor, inače, od početka godine beleži solidne poslovne rezultate.

U majdanpečkom i borskim rudnicima od početka godine do maja meseca ove godine iskopano je 3,87 miliona tona rude iz koje je izvučeno 9.225 tona bakra u koncentratu.

Za četiri meseca uklonjeno je i čak 7,7 miliona tona okrrivke, što je dva i po puta više nego lane, objavljeno je na sajtu tog preduzeća.

Ukupne iskopine su 11,5 miliona tona, a to je naspram prošlogodišnjih 6,2 miliona tona bolje za 85 odsto.

Učinak „na bakru“ je, s druge strane, popravljen za 22 procenta, odnosno „jači“ je za 1.677 tona.

Najveći pomak u odnosu na lanjske rezultate napravili su Rudnici bakra u Boru sa proizvodnjom bakra i rude većom za 25 procenata.

Od januara do kraja aprila sklonjeno je preko pet miliona tona jalovine, dok je, poređenja radi, u istom razdoblju lane skinuto tek 1,35 miliona tona.

Za četiri meseca sa borskih rudokopa otkopano je 2,85 miliona tona rude, a iz nje je izvučeno 7.250 tona bakra.

Učinak Majdanpečana u istom periodu bolji je, takođe, u svim segmentima u odnosu na prošlogodišnji.Za 40 odsto „teže“ su ukupne iskopine, a za 36 procenata popravljen je i rezultat „na rudi“.

Povećanje rudarske proizvodnje reflektovalo se i na stabilnost proizvodnje u metalurškim postrojenjima, pa je za četiri meseca ove godine u pogonima Topionice i rafinacije prerađeno 53.329 tona suvog koncentrata, a proizvedeno, isključivo iz domaćih sirovina, 9.450 tona elektrolitnog bakra.

Poređenja radi, minule godine je u istom periodu prerada suvog koncentrata bila slabija za 10.000 tona, pa je, samim tim, tada dobijeno tri hiljade tona katoda manje, objavljeno je na sajtu RTB Bor.

IZVOR: TanjugPOŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime