Usvojen treći rebalans budžeta za 2021. godinu

Treći rebalans budžeta za 2021. godinu usvojen je na sednici Skupštine Grada Bora čime je gradska kasa uvećana za nešto više od osam odsto u odnosu na prethodni rebalans i sada iznosi ukupno 3,46 milijardi dinara.

Na sednici se najviše raspravljalo o radu Javno-komunalnog preduzeća „Toplana“ kojem se ovim rebalansom opredeljuje dodatnih 250 miliona dinara subvencija, čime ukupna izdvajanja iz budžeta grada za ovo preduzeće dostižu 370 miliona dinara.

Odbornici opozicije ukazali su na dugove JKP „Toplana Bor“ i trend subvencionisanja ovog preduzeća poslednjih godina.

„Razlog za donošenje ovog rebalansa je novih 250 miliona za Toplanu za nabavku uglja. Preko tri milijarde dinara duga je napravljeno za 10 godina, a za subvencije je prethodnih 10 godina dato 10 miliona evra“, ističe Dragan Marković, odbornik Narodne stranke u Boru.

Dodatne subvencije Toplani opravdane su izdacima za nabavku uglja za tekuću grejnu sezonu, isplatom dugova za nabavku za 2019. i 2020. godinu, kao i porastom cene energenata na tržištu.

„Grad Bor je u prethodnim grejnim sezonama trošio do 800 miliona dinara za sezonu, a ove sezone će taj iznos sigurno biti veći iz razloga poremećaja na tržištu energenata. Ugovor koji je potpisan za deo ove grejne sezone nije dovoljan jer je potpisan na 37 hiljada tona uglja po ceni od 520 miliona dinara, a potrebe su veće i ponavljam da ni 100 miliona odobrenih 17. novembra, ni ovih 250 miliona neće biti dovoljni. Jednostavno ugalj je poskupeo, a veći je problem to što ga nema“, objašnjava Dragan Veličković, v.d. direktora JKP Toplana.

Gradonačelnik Aleksandar Milikić je istakao da ovo preduzeće finansijski oprerećuju dugovanja nastala u prethodnom periodu i „da se niko nije ozbiljno bavio pitanjem Toplane decenijama unazad“.

„Mi smo preuzeli odgovornost da radimo ono što niko pre nas nije imao hrabrosti da učini. Da, Toplana danas duguje 2,5 milijarde dinara EPS-u jer 20 godina unazad niko nije plaćao struju. Mi danas pokrivamo dugove javnih preduzeća zahvaljujući stabilnom i dobro planiranom budžetu.

Ono što je važno jeste da naši građani moraju da imaju stabilno grejanje, a cena grejanja ne sme da poskupi, uprkos povećanoj ceni enegrenata na tržištu.

Činjenica je da se toplana koristi u političke svrhe i za sakupljanje političkih poena na štetu građana. Niko nema prava da od grejne sezone pravi političko pitanje. Grejanje je pitanje od životne važnosti, a mi ćemo učiniti sve da našim građanima obezbedimo dobro grejanje i da rešavamo pitanja koja su nam ostavljena u nasleđe. Grad je našao rešenje za dugogodišnji problem Toplane, a to je izgradnja nove toplane koja će obezbediti bolje uslove grejanja za naše građane“, kazao je Milikić.

Odbornici su usvojili i izmene Plana generalne regulacije kojim se predviđa izgradnja stambenih objekata, šoping centra, fabrike za preradu otpadnih voda, kao i povećanje broja parking mesta.