Uz RTB, na prodaju i hoteli na Borskom jezeru

Pošto je agencija za privatizaciju završila pregovore sa  austrijskim ATEK-om, Mirka Kovača, i ugovor je predat Vladi Srbije na usvajanje, sve se vise skreće pažnja na ostala preduzeća, koja su se u privatizacionom procesu odvojila od Rudarsko-topioničarskog basena, kao i na ona koja sa njim nisu ni bila povezana, a nalaze se u sličnom stanju.

Konzorcijum Beogradskih firmi „Adoc“ i „Limiko“, novi je vlasnik Fabrike za konfekcioniranje filmova. Fabriku koja posluje u sastavu RTB „Bor“, konzorcijum je kupio za 208.335 dolara. „Limiko“ je sa hrvatskim “Lovranom” već kupio Fabriku poliestar folija, koja je bila pred likvidacijom i za kratko vreme, ova je borska fabrika postala lider u proizvodnji folija u Srbiji i na Balkanu.

Posle privatizacije Borskog kombinata bakra, novog vlasnika dobiće i Fabrika armatura i odlivaka iz Žagubice, kao i Fabrika soli metala i galvanizacijskih proizvoda (pogon fotohemikalija i autokozmetike). Na prodaju će biti ponuđene i fabrike Istražni radovi (specijalizovana za geološka istraživanja), kao i Dijamantske krune. Uskoro bi trebalo da bude raspisana i aukcija za prodaju rudnika i Fabrike kreča Zagrađe po početnoj ceni od 3,8 miliona, dok je nalazište peska Belorečki peščar procenjeno na 1,9 miliona dolara. Uvozno-izvozno preduzeće „Jugotehna Beograd“ prodavaće se po početnoj ceni od 5 miliona evra, a Fabrika kiseonika po ceni od 1,4 miliona dolara.

Rudarsko-topioničarski basen „Bor“ poseduje i hotele u zemlji i inostranstvu koji takođe idu u privatizaciju. Tako će hotel „Jezero“ na Borskom jezeru biti ponuđen po početnoj ceni od 1,2 miliona dolara, a motel „Metalurg“ za 178.500 dolara. Borski kombinat bakra zajedno sa „Rekreatursom“ iz Beograda, vlasnik je hotela „Biserna obala“ u Čanju u Crnoj Gori, kao i Turističkog naselja „Borjak“ u Vrnjačkoj Banji, a dva hotela u Hrvatskoj – „Avala“ u Rovinju i „Orebić“ u Orebiću, vlasnik je takođe RTB Bor, biće predmet međusobnog poravnanja dve države.