“Vajfert” u Negotinu, “Leget” u Boru

0
86

Muzej Krajine u Negotinu u okviru manifestacije “Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10” ugostiće Muzej rudarstva i metalurgije iz Bora. Borani će se u Negotinu predstaviti izložbom o Đorđu Vajfertu.

Negotinci će u ponedeljak, 8.maja biti u prilici da pogledaju izložbu Suzane Mijić o Đorđu Vajfertu, začetniku industrijalstva, rudarstva i bankarstva koji je u drugoj polovini 19. i prvih decenija 20.veka ostavio je neizbrisiv trag u istoriji srpske privrede.

Izložba, između ostalog, najavljuju organizatori, sadrži fragmente sudova iz bakarnog doba pronađene na borskom rudištu, fotografije i pisana dokumenta koja su svojevrstan svedok vremena i razvoja borskog rudnika i samog grada, delove rudarske opreme, rudarske uniforme, minerale rude, zlato u prahu …

Svečano otvaranje ove izložbe, koja će u Negotinu gostovati do kraja maja, najavljeno je za 19 sati u Muzeju Hajduk Veljka Petrovića, smeštenog u kući oborkneza negotinskog Todorčeta iz 19.veka.

U okviru manifestacije “Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10” i borski Muzej rudarstva i metalurgije uzvratiće gostoprimstvo kolegama iz Negotina, pa će tako, tokom trajanja ove smotre, u Boru biti otvorena izložba “Bitka na Legetu”, posvećene stradanju Timočke divizije na mestu Leget u Sremu tokom Prvog svetskog rata. Reč je o zajedničkom projektu negotinskog Muzeja Krajine i Muzeja Srema o tragičnom događaju sa početka Velikog rata kada je u pokušaju fosiranja Save poginulo 6500 borača Timočke divizije prvog poziva.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here