Vakcinu protiv gripa primilo do sada 1.500 Borana

Od 2. oktobra kada je u Boru počela vakcinacija protiv sezonskog gripa vakcinisano je 1.500 građana. Danas su se vakcinisali i gradonačelnik Bora, kao i pojedini članovi Gradskog veća i Gradske uprave.

Borskoj zdravstvenoj ustanovi stiglo je  početkom oktobra 2.670 doza vakcina, a do sada ju je primilo 1.500 građana. Kako navode u Domu zdravlja shodno interesovanju Borana trebovaće i naknadne količine ove četvorovalentne vakcine protiv gripa.

Ova vakcina, pojašnjavaju u Domu zdravlja, za razliku od ranijih, sadrži po dva antigena virusa tipa A i tipa B.

 „Nama je drago što je interesovanje za ovu vakcinu toliko veliko da mnogo ljudi dolazi po prvi put da je primi bez nekog razmišljanja i nadamo se da će to imati efekta u ovoj pandemiji korona virusa“, kaže dr Javorka Stankulić, rukovodilac Centra za preventivnu zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja u Boru.

Vakcine se preporučuju hroničnim pacijentima, osobama sa udruženim bolestima, trudnicama, starijim građanima, ali i zaposlenima u zdravstvenim i ustanovama za stare, javnim službenicima koji su u kontaktu sa velikim brojem građana, a dostupna je i svima koji žele da se  na ovaj način zaštite.

Vakcinu su danas primili i gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, nekli od članova Gradske uprave i Gradskog veća.

“Vakcinu sam prošle godine primio prvi put i pokazalo se da kod mene nije bilo gripa, a prethodnih godina sam jednom do dvaput u sezoni obavezno bolovao od gripa. Ono što je obaveza svih nas koji radimo javni posao je da zaštitimo i sebe, ali i ljude oko nas, pa otud i poziv starijim sugrađanima, građanima koji boluju od nekih bolesti i onima iz rizičnih grupa da treba da se vakcinišu, da time podižemo na veći nivo zdravstvenu zaštitu, ali isto tako vakcina i štiti svakog od nas”, navodi Milikić.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa se, inače, obavlja u prostorijama Službe za kućnu negu i patronažu Doma zdravlja u Boru.