Vaskrs – najveći hrišćanski praznik

http://www.vojvodina.com/gallery/uskrs040413/t06.jpgPravoslavni vernici danas slave Vaskrs – najvažniji verski praznik kojim se obeležava uskrsnuće Isusa Hrista iz mrtvih. Simbol Vaskrsa je jaje koje predstavlja rađanje i najčešće je crvene boje koja predstavlja prolivenu Isusovu krv.

Red je da se na današnji dan poklanjaju farbana jaja i da se njima tuca. Prvo crveno ofarbano jaje se zove "čuvarkuća" i čuva se do narednog Vaskrsa. 

 

Povodom najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa u crkvi "Svetog Đorđa" u Boru služena je sveta liturgija. 

 

Isus Hrist, sin Božiji, je prema verovanju raspet na krst u petak na Golgotu i taj dan se u narodu slavi kao Veliki petak. U subotu je Isus preležao u grobu, u Josipovom vrtu, a u nedelju je vaskrsao.http://www.zvrk.co.yu/Mskola/veronauka/uskrs/vaskrs.jpg

 
Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa: "Hristos vaskrese" na šta se odgovara "Vaistinu vaskrese" a cela nedelja praznika zove se Svetla nedelja.

Vaskrs je pokretan praznik i uvek pada u nedelju. Ove godine svi hrišćani, i pravoslavci i katolici slave Uskrs istog dana. Na našim prostorima je Uskrs naziv za ovaj praznik kod Katolika, dok Pravoslavci isti nazivaju Vaskrs.

Hristos vaskrese!