Vaspitnim radom do dobrih primera u školi

0
86

U prilog tome da, pored obrazovanja, osnovni zadatak škole predstavlja i vaspitanje dece govori i dobar primer učenika OŠ “Sveti Sava” u Boru, koji su pronašli mobilni telefon i vratili ga učenici koja ga je izgubila.

os-sveti-sava

U toku protekle nedelje u OŠ “Sveti Sava” dvojica učenika sedmog razreda odmoru su pronašli mobilni telefon. Vođeni osnovnim životnim vrednostima i poštenjem, oni su, uz pomoć školskog policajca, vratili telefon učenici koja ga je izgubila.

O ovom pozitivnom primeru razgovarali smo sa profesorom istorije Matejom Markovićem iz OŠ “Sveti Sava”, koji je inače i razredni starešina odeljena dečaka koji su mobilni telefon pronašli i vratili.

Koliko se pridaje značaj vaspitanja dece u školi individualna je stvar nastavnika i stvar njihove procene.

“Lično mislim da je vaspitanje učenika u školi jako bitno i ja se trudim da tome posvetim svaki trenutak časa. Kroz praktične primere i istoriju može se videti da li je neko dobro postupio. Mi pravimo paralele sa sadašnjim modernim životom, pokušavamo da te neke vrednosti i rezone postavimo učenicima kao neke osnovne principe za koje se vredi boriti”, rekao je profesor istorije Mateja Marković.

U OŠ “Sveti Sava” trude se da neguju drugarske odnose među decom, zbog čega su tuče među učenicima retke. Ukoliko nastavnici primete da među učenicima postoji neki problem, takve stvari se odmah reše, te ova škola nosi epitet jedne od najbezbednijih borskih osnovnih škola.

Školski policajac u svemu tome ima jako veliki značaj. On je u školi stalno, upoznat je sa svim problematičnim segmentima i uvek je tu da sasluša problem koji postoji, te odmah deluje. Zato OŠ “Sveti Sava” ima jako dobru saradnju sa SUP-om Bor, što je od bitnih činjenica za bezbednost učenika.

“To deci mnogo znači. Bitno je da znaju da su bezbedni u školi i da nemaju nikakav problem da se požale bilo nastavniku bilo policajcu. Samim tim, dolaskom u školu mogu da se fokusiraju samo na učenje”, napominje Mateja Marković.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here