Vatrogasci simulirali gašenje požara na visokim objektima

Vatrogasci – spasioci ovih dana izvode javno pokazne vežbe gašenja požara na visokim objektima u cilju uvežbavanja svojih radnika za takve intervencije i edukovanja građana na ponašanje u tim hitnim situacijama.

vatrogasci-vezba

“Što se tiče ovih javno pokaznih vežbi, rade se na prvom mestu zbog smanjenog broja radnika vatrogasno – spasilačke jedinice. Kombinujemo razne taktike gašenja požara i izveli smo sam dolazak na mesto intervencije, koje bi trebalo da bude što kraće. Trenutno je za izlazak vatrogasaca potrebno 30-tak sekundi. Vežbamo taktiku uz pomoć vatrogasnog vitla, jednu lakšu varijantu za naše vatrogasce i intervenciju u tim situacijama”, rekao je Ivan Janković, komandir vatrogasno – spasilačke jedinice Bor.

Posebnan akcenat stavljen je na evakuaciju i spasavanje stanara iz prostorija ispunjenih dimom.

vatrogascica

“Ukoliko se desi požar u stambenoj zgradi, građani treba da znaju da, na prvom mestu, izbegavaju liftove. Po dolasku vatrogasaca obavezno pratiti instrukcije rukovodioca gašenja požara, a ukoliko je zgrada ispunjena dimom nikako ne izlaziti, nego zatvoriti ulazna vrata i po mogućstvu staviti mokar peškir ispod vrata, odnosno na mestima gde bi dim mogao da uđe u stan. Ako dođe do neke gore situacije kada se baš cela zgrada ispuni dimom, mi smo tu spremni i imamo zaštitnu opremu sa kojom bi mogli da evakuišemo stanare”, dodao je Janković.

Vatrogasci su takođe apelovali na građane da ne pale vatru na otvorenom jer po članu 50 zakona o požarima zabranjeno je paljenje 200 metara od šume. Sankcije su novčana kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

“Po novom zakonu o vanrednim situacijama biće uračunati i troškovi vatrogasne jedinice pa će kazne biti mnogo veće nego što su sada”, nagovestio je Ivan Janković.