Vazduh u Boru čistiji ali sledi racionalizacija u RTB-u

Upravni odbor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor je na jučerašnjoj sednici izneo zadovoljstvo rezultatima kvaliteta vazduha u Boru ali  je ukazao i na izrazito nepovoljno kretanje cene bakra na svetskom tržištu.

nemanja-stevanovic-rtb

„Vrednosti sumpor-dioksida za Bor danas su bolje nego za grad iz kojeg sam stigao pre sat vremena i u kojem živim, bolje su nego u Beogradu. Na ovaj način završavamo veliki projekat izgradnje i puštanja u rad nove topionice i fabrike sumporne kiseline i malopre sam generalnom direktoru RTB-a rekaoda je to mali korak za čovečanstvo, ali ogroman za sve vas koji živite u Boru i za vašu decu. Jer, svima vam je poznato da je procenat oboljenja od respiratornih bolesti kod mladih ljudi, naročito kod dece, ovde bio izuzetno visok a svi vi koji živite u Boru, znate koliko je ovo stvar koja će poboljšati i vaš i život vaše dece“, izjavio je predsednik upravnog odbora Nemanja Stevanović.

upravni-odbor-rtb
Nemanja Stevanović jetakođe ukazao i na izrazito nepovoljno kretanje cene bakra na svetskom tržištu, zbog čega će RTB morati da sprovede maksimalne mere racionalizacije.

„Ona je posledica geopolitičkih i geoekonomskih faktora i parametara na koje kao mala zemlja, a naročito RTB kao kompanija iz male zemlje, ne možemo da utičemo. U pitanju je priča između mnogo većih igrača na svetskom tržištu na koju ne mogu da utiču ni najveće multinacionalne kompanije iz ove oblasti tipa „Friport MekMoren“. Zato ćemo, jednostavno, morati da sprovodimo maksimalne mere racionalizacije i ukidamo svaki nepotreban trošak. Menadžment kompanije, tu prvenstveno mislim na generalnog direktora Blagoja Spaskovskog i njegovu zamenicu za ekonomska pitanja Mirjanu Antić, to već čini“, napomenuo je Stevanović.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski je rekao da one u suštini pokrivaju rad Upravnog odbora, a posebno menadžmenta, otkad je Stevanović na tom mestu.

blagoje-spaskovski-rtb

„To je rad sa izuzetno plodnim rezultatima. Podsetiću vas da smo na novom postrojenju u maju prošle godine imali stepen završenosti topionice samo 58 procenata, a fabrike sumporne kiseline 38. Onda smo, zajedničkim snagama, pre svega naporom koji je predsednik Stevanović ulagao, a uz podršku, odlukom i finansijski, od Vlade i premijera Aleksandra Vučića, kao i natčovečansko angažovanje, moje i svih iz menadžmenta, uspeli da 23. decembra 2014. pustimo novu topionicu i novu fabriku sumporne kiseline“, rekao je Blagoje Spaskovski.

Blagoje Spaskovski je takođe ukazao na skraćenje perioda uhodavanja, kao i da sad predstoji dokazni period za sve što je projektom predviđeno.

„Period hladnog uhodavanja je skraćen, period toplog uhodavanja takođe je sa 12 sveden na manje od osam meseci. Ostao nam je dokazni period za sve što je u projektu ili fizibiliti studiji napisano, a onda sledi još jedna borba, pa iza nje nova. Sada borba za smanjenje i kontrolu troškova na svim poljima, da bismo nekako pokrili ovu muku koja je izazvana niskom cenom bakra, a potom novi „rat“ na planu razvoja rudarstva radi „hranjenja“ topionice domaćim koncentratima. I od predstavnika Vlade i od premijera ponovljeno je da se moramo potruditi da razvijemo rudarstvo, a zadatak predsednika Upravnog odbora i moj je da to operacionalizujemo“, izdvojio je Spaskovski.