Većnici grada Bora usvojili predlog Rešenja o nastavku realizacije projekta za izgradnju nove toplane

Na današnjoj sednici Gradskog veća grada Bora jedna od bitnih tačaka dnevnog reda bila je nastavak realizacije projekta javno-privatnog partnerstva za izgradnju nove toplane koja bi koristila obnovljive izvore energije.

Prethodne dve godine postojala su dva predloga projekta i, prema rečima gradonačelnika Bora, Aleksandra Milikića, pokazalo se da je dobro što oni nisu realizovani, s obzirom na postojanje energetske krize u svetu.

„Danas smo pojačali tim sa četiri nova lica iz oblasti energetike i finsnija. Zadatak je da u narednom periodu izradimo treći projekat kojim će se definitivno obezbediti veća energetska nezavisnost. Ako bismo imali samo jedan energent, kao što je u prvom predlogu gas planiran kao primarni energent, kad nestane gas ne bismo imali kako da se grejemo. Predlog je da primarni energent bude drvna masa koja će se koristiti u osnovi proizvodnje toplotne energije, a gas bi bio drugi energent. Tako da, u slučaju da se desi nestašica jednog energenta, može da se koristiti drugi energent, te da se, na taj način obezbedi energetska efiksanost. Treća stvar koja je jako bitna jeste da se uvede i solarna energija kao potencijal za proizvodnju toplotne energije. Upravo ovakav projekat treba da obezbedi stabilnost, jeftiniju cenu prozvodnje, i ono što je za naše sugrađane najbitnije, postojanost u proizvodnji tolotne energije”, objašnjava Milikić.