Velika humanost borskih srednjoškolaca

Institut za transfuziju krvi Srbije u saradnji sa borskim povereništvom Crvenog krsta iz Zaječara organizuje akciju dobrovoljnog davanja krvi u borskim srednjim školama. Borski srednjoškolci su se odazvali u velikom broju i pokazali veliku dozu humanosti.

Humani srednjoškolci u akciji dobrovoljnog davalaštva krvi.
Humani srednjoškolci u akciji dobrovoljnog davalaštva krvi

Povereništvo Crvenog krsta u Boru u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi Srbije juče i danas sprovodi akciju dobrovoljnog davanja krvi u borskim srednjim školama. Prvi deo akcije organizovan je juče u Tehničkoj školi, a ovom humanom pozivu su se odazvali i učenici Ekonomsko-trgovinske škole. Akciji su se odazvala 49 srednjoškolaca i na taj način su pokazali visok nivo humanosti.

Doktorka Ana Milić iz Instituta za transfuziju krvi Srbije ističe da su rezerve krvi na veoma niskom nivou i da je broj jedinica kojima Institut raspolaže na nivou potreba od jednog i po dana, što je jako malo. Prema njenim rečima, da bi se smatralo da su rezerve krvi na zadovoljavajućem nivou, one moraju da budu dovoljne za minimum tri dana, što na Istitutu već duže vreme nije slučaj. Iz tog razloga se brojne operacije odlažu, a pacijenti se upućuju na rodbinu i prijatelje kako bi se obezbedila neophodna krv.

Kako saznajemo od doktorke Ane Milić, tradicionalno veliki odziv dobrovoljnih davalaca krvi je u Ivanjici, gde se pri svakoj organizovanoj akciji dobrovoljni davaoci masovno odazovu, kao i u beogradskim opštinama Obrenovac, Mladenovac i Lazarevac. U ostalim mestima odziv varira od akcije do akcije.

Što se tiče akcije organizovane u Tehničkoj školi u Boru, doktorka Milić je veoma zadovoljna i raduje je veliki broj mladih ljudi koji su dali krv u ovoj akciji i na taj način pokazali svoju humanost i pomogli da se nekom spasi i produži život, ali i pomogli sebi, jer, prema njenim rečima, krv se pri svakom dobrovljnom davanju obnavlja i organizam postaje svežiji i odmorniji.

Akcija dobrovoljnog davanja krvi se danas nastavlja u borskoj Mašinsko-elektrotehničkoj školi za sve zainteresovane učenike ove škole i učenike gimnazije „Bora Stanković“.