Pavić: Velika ulaganja iz gradskog budžeta u rekonstrukciju vodovodne mreže

Direktor JKP „Vodovod“ u Boru, Goran Pavić, rekao je na konferenciji za novinare da su u poslednjih nekoliko godina izdvojena znatna sredstva iz gradskog budžeta za izgradnju i rekonstrukciju vodovodne mreže.

Foto: Bor030 arhiva

Pavić je obuhvatio najznačajnina ulaganja koja su omogućila da građani Bora i okolnih sela imaju dovoljno vode.

„Najvažniji projekti koje smo realizovali poslednjih godina su Brestovac – vašarište, jedan deo prema Zlotu, Nestorov potok, Šarbanovac i baba Jona, a prošle godine je rađena i ulica Moše Pijade. Ove godine urađene su prva i druga faza prema Metovnici, a pri kraju je i ova treća faza“, rekao je Goran Pavić, direktor borskog Vodovoda.

Poseban akcenat u pojašnjenju ulaganja u vodovodnu mrežu Pavić je usmerio na projekat rekonstrukcije mreže izvorišta Surdup prema selu Donja Bela Reka.

„Na osnovu zahteva koji su Vodovod i Grad Bor dobili od kompanije Srbija Ziđin Koper, a koji se odnosi na potražnju vode od 2 litra u sekundi, i to za pogon Krečane u Zagrađu, započeta je rekonstrukcija glavne vodovodne mreže ka selu Donja Bela Reka. Na osnovu ugovora koji je potpisan 10. marta 2021. godine, između Vodovoda, kompanije i Grada Bora, a čija je vrednost 45 miliona dinara, u potpunosti će se uraditi rekonstukcija ove mreže koja će, između ostalog, omogućiti da žitelji ovog sela imaju mnogo bolji dotok vode. Sinoć je u ovom selu održan izuzetno dobar i konstruktivan sastanak sa meštanima gde smo razgovarali o realizaciji ovog projekta“, rekao je Goran Pavić.

Pavić je potvrdio da će od predviđenih 45 miliona dinara za ceo projekat, 30 miliona obezbediti kompanija Srbija Ziđin Koper, dok će 15 miliona, prema ugovoru, obezbediti Grad Bor, i to za sanaciju ulica i trotoara koje budu oštećene prilikom projekta. Takođe, Pavić je potvrdio da su radovi na projektu uveliko počeli.

„Žiteljima sela Donja Bela Reka plasirane su razne priče da će ostati bez vode. Odgovorno tvrdim da se to neće desiti. Samom rekonstrukcijom mreže nećemo više gubiti i do 50 odsto vode, što je trenutno slučaj. Dakle, dotok vode za samo selo biće mnogo bolji, a za pogone kineske kompanije koristiće se samo 2 litra u sekundi, što neće uticati na obezbeđivanje vode za selo“, potvrdio je Pavić.