Veliki spektakl grupa „Guano Apes“, „Kerber“ i „Laibach“ treće večeri 49. Gitarijade [FOTO]

Treće veče 49. Gitarijade obeležili su nastupi rok grupa „Guano Apes“, „Kerber“ i „Laibach“. U drugoj polufinalnoj večeri takmičili su se sedam demo bendova iz Srbije, Bugarske, Hrvatske i Bosne, a publiku su dobrim rokenrol zvukom dodatno razmrdali „Mr. Albino“ i „Scarlet Notes“.

guano-apes-1

Zagrebački bend „Mr. Albino“ otvorio je pretposlednje veče ovogodišnje Gitarijade svojim samoprozvanim Outlaw rok stilom koji je blizak bluzu i fank muzici. Mladi sastav pobednik je 19. HGF demo festivala u Zagrebu, a svoju titulu potvrdili su nastupom na 49. Gitarijadi koji je obilovao pozitivnom energijom.

Nakon nastupa momaka zagrebačkog benda binom su se začuli zvuci alter pop-rok benda „Scarlet Notes“. Ova zadarska grupa zaječarsku publiku zabavljala je modernim rokenrolom sa primesama  različitih žanrova, od bluza, soula, fanka, pa sve do panka. Na već pomenutom HGF festivalu ove godine osvojili su drugo mesto.

U drugoj polufinalnoj večeri demo bendova nastupili su bendovi: „Merian“ (Plovdiv, Bugarska), „Sinovi“ (Lukakavac, BiH), „Y.O.X“ (Valjevo, Srbija), „Svemirci“ (Beograd, Srbija), „Hiqulus“ (Novi Sad, Srbija), „Robinovi Hudovi“ (Banja Luka, BiH) i „Syleth“ (Rijeka, Hrvatska).

Spektakl grupe „Guano Apes“ na Kraljevici

guano-apes

Posebnu pažnju treće večeri privukao je koncert nemačkog sastava „Guano Apes“. Poznati po mnogobrojnim hitovima poput „Open your eyes“, „Close to the Sun“, „You can’t stop me“ i drugim, članovi „Guano Apes“ doveli su atmosferu na Kraljevici do usijanja, o čemu svedoče i višeminutne ovacije publike.

„Kerber“ ponovo na Gitarijadi

kerber

Čuvena YU rok grupa „Kerber“ po ko zna koji put nastupila je na Gitarijadi. Bend u znaku troglavog psa održao je koncert pred mnogobrojnom publikom koja je zajedno uz Galeta, bez prestanka, pevala neke od najvećih hitova ovog, sada već kultnog sastava. Pesme poput „Jave i sna“, „Na raskrsću“, „Ratne igre“, „Bolje da sam druge ljubio“ i drugih pokrenule lavinu veoma dobrog zvuka uz upečatljiv glas čuvenog Galeta.

„Gitarijada je posebna priča za mene. Publika je ovde uvek fantastična i očigledno je da je Zaječar školovan za ovakve rokenrol događaje. Veoma sam ponosan na to što sam bio rokonačelnik ranijih godina i ta titula mi veoma znači“, izjavio je Gale na konfereciji za novinare nakon nastupa.

„Laibach“ zatvorio treće veče 49. Gitarijade

laibach

Specifični audio-vizuelni performansom „Laibach“ je očekivano kupio zaječarsku publiku. Ovaj slovenački bend često je bio optuživan za naklonjenost svog muzičkog pravca nacizmu. Hitovi njihovih mnogobrojnih albuma čuli su se na glavnoj bini 49. Gitarijade. Uprkos kontraverznim i burnim nastupima, njihovi koncerti su uvek bili odlično posećeni.

[RFG_gallery id=’500′]