Veliko interesovanje za strateško partnerstvo sa RTB-om Bor

Zahvaljujući pomoći Vlade Srbije na gradilištu nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Rudarsko topioničarskom basenu (RTB) Bor, intenziviraju se radovi.

Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor
Blagoje Spaskovski, generalni direktor RTB-a Bor

Trideset miliona evra namenjenih za završetak ovog projekta daju rezultate, a u RTB-u garantuju da će ceo projekat biti završen do kraja godine, kako je i planirano, kaže generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

On dodaje da je interesovanje za strateško parnterstvo sa RTB-om Bor veliko s obzirom na to da rude bakra u svetu ima sve manje.

„Mnogo je dobrih odluka koje je aktuelna Vlada premijera Aleksandra Vučića donela za proteklih šest meseci. Za građane Bora i radnike RTB-a Bor je najvažnija ona kojom je, sa 30 miliona evra podržan projekat nove topionice“, kaže za Tanjug Spaskovski.

On dodaje da je za njega i tim njegovih saradnika to i velika obaveza da posao završe do kraja godine.

„Lično garantujem da će biti tako. Nakon toga sledi uhodavanje, a već od polovine naredne godine počeće normalna proizvodnja. Time prvenstveno dobijamo čisto nebo iznad Bora, građani će izaći iz „gasnog logora“ u kome sada žive i imaće uslove za život kao u svim drugim delovima Srbije. Naravno, RTB Bor dobija povećanje proizvodnje i bolje ekonomske rezultate“, napominje Spaskovski.

Kako ističe, na gradilištu nove topionice uvedene su i stimulacije za izbor najboljeg preduzeća i najboljih radnika što je dalo odlične rezultate.

Da bi se postigli još bolji ekonomski rezultati neophodno je, kaže, i povećanje proizvodnje.

„Naš zadatak je da razvijamo rudarstvo i na taj način pozovemo strateške partnere da ulažu u rudna tela Cerovo, Borska reka i Čoka Marin. Oni ce uložiti u novu opremu i kao vecinski parneri omoguciti zapošljavanje novih radnika“, naglašava Spaskovski.

S obzirom na overene rudne rezerve koje ima RTB Bor, interesovanje strateških partnera je veliko. Ispod zemlje u Boru i Majdanpeku ima gotovao milijardi i po tona rude u kojoj je pet miliona tona bakra i oko 200 tona zlata.

„Interesovanje je veliko. Metala je sve manje i manje u svetu u zemljinoj kori, a sadržaj bakra u rudi pada. Zato se veliki svetski proizvodaci obezbeduju time što bi ušli u Bor koji je gotovo neiscrpan. Mi danas imamo milijardu i 355 miliona tona overenih rudnih rezervi, a još miljardu i po tona rude postoji u delovima koji nisu potpuno istraženi. To je ogromno bogatstvo koje je ispod nas i u okolini Bora. RTB Bor ima sve predispozicije da postane najveći brend Srbije“, kaže Spaskovski.

(Tanjug)