Vetar i magla omeli skijaše na Crnom vrhu

0
51

Snažan vetar koji je danas dostizao udare i do 22 metra u sekundi (oko 80 km na sat) pokvario je užitak ljubiteljima skijanja na Crnom vrhu.

crni vrh

Nekoliko desetina skijaša i bordera, uprkos lošim vremenskim uslovima, ipak je krenulo putem skijaškog centra na “borskoj planinskoj lepotici” gde je visina snežnog pokrivača, na samom vrhu, oko pola metra.

Sneg koji su dugo isčekivali zaljubljenici u snežne sportova u Boru, juče je “obelio” staze na Crnom vrhu i posle skoro mesec dana stvorio kave-takve uslove za puštanje skijališta u rad.

Radnici Javnog preduzeća “Borski turistički centar” su odmah počeli sa tabanjem staza kako bi ovog vikenda omogućili skijanje.

Prvi dan skijanja ove godine prošao je sa manjim problemima zbog vremenskih uslova koji su bili na samoj stazi. Udari vetra su bili i do 22 metra u sekundi, što je automaski aktiviralo bezbednosni sistem nove dvosede žičare koji dozvoljava maksimalnu brzinu vetra do 18 metra u sekundi. Jutros smo 3 sata imali jaki vetar zbog kojeg žicara nije radila, ali kada su se bezbednosni uslovi stekli sistem je pušten u rad.

O bezbednosti brinu pripadnici Gorske službe spašavanja, a postoji i redar skijališta koji donosi odluku na osnovu uslova na stazi da li će staza raditi ili ne, izjavio je za naš portal Aleksandar Milikić, vd direktor JP “Borski turistički centar”.

Zbog vetra koji su na pojedninim delovima velike staze naneli smetove, dok su sa drugih “oduvali sneg”, danas je radila samo stara – mala staza dužine 800 metara.

Put od Bora do podnožja staze je očišćen i uz pažljivu vožnju nema problema da se do skijališta dođe.

Sutra se na Crnom vrhu obeležava Setski dan snega, a i prognostičari najavljuju bolje vreme za skijanje.

[nggallery id=193]

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime